Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lastenklinikan johtava ylilääkäri Jari Petäjä sanoo, että säätiön perustamiseen ja varainhankintakampanjaan päädyttiin, koska sairaala on ajolähtötilanteessa.
– Ilman yksityistä varainhankintaa lastensairaala joutuisi kilpailemaan muiden Meilahden alueen rakennushankkeiden kanssa. Olisi ollut vaarana, että niukoista varoista ei olisi riittänyt enää meille. Toisaalta myös kansalaisaktiivisuus nousi merkittävään rooliin, Jari Petäjä sanoo.
HUS:n suunnitelmissa on myös rakentaa traumakeskus ja uusia syöpähoidon tiloja vuoteen 2019 mennessä.
Varainkeräyksiä ei terveydenhuollossa tervehditä vain suopein katsein, ja monen mielestä se muokkaa ihmisten käsityksiä väärään suuntaan, pois universalismista ja verovaroin kustannettavasta hyvinvointivaltiosta.
– Lastensairaala olisi pitänyt rakentaa yhteiskunnan varoin jo kauan aikaa sitten, jos tahtoisimme antaa kuvan Suomesta vauraana sivistysvaltiona. Kun niin ei tapahtunut, ainoaksi vaihtoehdoksi tuli tämä keino. Olemme iloisia, että yhteiskunnan eri piireistä on noussut taitavia ja osaavia ihmisiä tueksemme, Jari Petäjä toteaa.
Uusi Lastensairaala tutkiyhdistys 2017 ry:n puheenjohtajana toimii Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja Anne Berner.
– Anne Bernerin ansiosta säätiön ja tukiyhdistyksen hallintoelimissä on talouden ja yhteiskunnan vaikuttajia. Lisäksi hankkeen kansallista merkittävyyttä kuvaa sekin, että mukana on myös lastenlääkäreitä eri puolilta Suomea. Hanke koetaan todella yhteiseksi, Petäjä huomauttaa.
Jari Petäjä kertoo, että hankesuunnittelu on aloitettu jo lastentautien tulosyksikössä, sillä kyseessä on suuri, noin 160 miljoonan euron hanke. Sairaalakiinteistön omistaisi aikanaan säätiö, ja HUS toimisi tiloissa vuokralaisena.
– On ollut mieltä lämmittävää kokea paitsi klinikan työntekijöiden, myös oman yksikön hallintoväen, panostus suunnitteluun, sillä tähän eivät virkatunnit yksin riitä, Jari Petäjä sanoo.
Ulla Järvi
toimittaja
Kuva: Pixmac
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.