Suolisto Ihmisen suolisto - 10 faktaa Suolisto on monimutkainen ja elintärkeä osa ihmiskehoa. Se ei ainoastaan sulata ruokaa, vaan sillä on myös merkittävä rooli ihmisen immuunijärjestelmässä, mielialassa ja yleisessä hyvinvoinnissa.
keripukki Keripukki — millainen sairaus se on? Tällä viikolla useat mediat uutisoivat, että englantilainen pop-tähti Robbie Williams sairastaa keripukkia. Millaisesta sairaudesta on kyse? Ja miksi keripukkia kutsutaan merimiesten taudiksi?
Magnesium Magnesiumin puute – oireet, syyt ja hoito Magnesium on elintärkeä kivennäisaine, joka osallistuu lukuisiin kehon aineenvaihduntareaktioihin. Se on välttämätön muun muassa lihasten ja hermojen toiminnalle, sydämen rytmille, luuston vahvistumiselle ja verensokerin säätelylle.
B-vitamiini B2-vitamiini – avain hyvinvointiin B2-vitamiini, eli riboflaviini, on vesiliukoinen vitamiini, joka on välttämätön monille kehon toiminnoille. Se osallistuu erityisesti energian tuotantoon hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista.
Lääkevaihto Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto tuottamassa huomattavat säästöt Lyhytvaikutteiset insuliinit jäävät vaihdon ulkopuolelle.
D-vitamiini D-vitamiinin yliannostus – onko se mahdollista? Vaikka D-vitamiini on tärkeä ravintoaine elimistölle, sen liiallinen saanti voi johtaa yliannostukseen ja terveysongelmiin.
Tuhkarokko Tuhkarokon vaara kasvaa, kun rokotuskattavuus laskee Monet lääkärit eivät ole koskaan edes nähneet tuhkarokkopotilasta, mutta valppaana on syytä olla.
Ilmavaivat Ilmavaivat kuuluvat elämään, mutta milloin niistä pitää huolestua? Ilmavaivat ovat yleinen ja useimmiten harmiton vaiva, joka kuuluu normaaliin ruoansulatusprosessiin. Vaikka ilmavaivat ovat usein vaarattomia, ne voivat joskus olla merkki vakavammasta terveysongelmasta.
Kortisoni Kortisonivoide auttaa ihon kutinaan Kortisonivoide on tehokas lääke, joka lievittää kutinaa ja ihon tulehdusoireita, jotka voivat johtua monista eri syistä, kuten allergisista reaktioista, ihottumasta tai hyönteisten pistoista.
Kalsium Kalsium: luuston ja monen muun elintoiminnon kulmakivi Kalsium on ihmisen elimistölle välttämätön kivennäisaine. Sillä on tärkeä rooli luuston rakennusaineena, mutta myös lukuisia muita tärkeitä tehtäviä.
Lemmikkieläinallergia Allerginen koiralle: yleisimmät kysymykset Koira on monelle ihmiselle rakas perheenjäsen, mutta valitettavasti koira-allergia voi tehdä yhteiselosta haastavaa.
Kolesteroli Kolesteroli ja ruokavalio – näin syöt oikein Kohonnut kolesteroli on yleinen terveysongelma, joka lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ruokavaliolla on suuri merkitys kolesteroliarvojen hallinnassa.
Nyrjähdys Nilkan nyrjähdys tekee kipeää – pitääkö mennä lääkäriin? Nilkan nyrjähdys on yleinen vamma, joka sattuu lähes jokaiselle joskus elämässä. Se aiheuttaa kipua, turvotusta ja vaikeuttaa kävelemistä. Mutta milloin nyrjähtäneen nilkan kanssa pitää mennä lääkäriin?
Ruokamyrkytys Miten tunnistaa ruokamyrkytys? Ruokamyrkytyksen oireet ilmenevät usein 24 tunnin aikana altistuksesta.
A-streptokokki A-streptokokki — mitä se aiheuttaa? Tavallisin streptokokki A:n aiheuttama infektio on kuumeinen nieluinfektio eli angiina.
Korvatulehdus Korvatulehdus ja sen oireet lapsella Korvatulehduksen oireet ilmaantuvat yleensä 3-4 päivän kuluttua flunssan alkamisesta.
Kuolleisuus Kuollaanko Suomessa liikaa? Eurostatin tilastokatsauksessa Suomen ylikuolleisuus nousi tapetille.
Folaatti Folaatti on tärkeää raskaana olevalle Suomalaiset saavat usein liian vähän folaattia ravinnosta, joten sen saannista on hyvä huolehtia. Varsinkin, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta.
Verensokeri Tunnistatko korkean verensokerin oireet? Korkean verensokerin aiheuttamat oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Jos korkea verensokeri johtuu insuliinin puutoksesta (ykköstyypin diabetes), se johtaa lopulta ketoasidoosiin eli happomyrkytykseen.
ALAT Alaniiniaminotransferaasi — mitä se tarkoittaa? Tiedätkö mitä tarkoittaa alaniiniaminotransferaasi?
Norovirus Vatsatauti koko perheellä — onko kyseessä noro? Kun koko perhe kärsii vatsataudista, herää epäilys norosta.
Ehkäisykierukka Kierukka x 10 faktaa Kierukkaehkäisy sopii kaikenikäisille synnyttäneille ja synnyttämättömille.
Sikiöseulonta Tällainen on NIPT-sikiöseulonta Raskaana olevat helsinkiläiset pääsevät jatkossa uudentyyppiseen NIPT-sikiöseulontaan ilmaiseksi.
Influenssa Influenssa jyllää Suomessa — mikä on tilanne nyt? Influenssatilanne on nyt runsas koko maassa.
Kurkkukipu Palan tunne kurkussa — pitääkö mennä lääkäriin? On hyvä erottaa toisistaan palan tunne kurkussa ja nielemisvaikeudet ja -kipu.
Kohdun laskeuma Kohdun laskeuma kehittyy ikääntymisen myötä Oireita aiheuttavasta laskeumasta kärsii noin 5–10 prosenttia naisista, ja vaivojen ilmaantumisen huippu on 20–30 vuotta ensimmäisen synnytyksen jälkeen.
Jalkaterä Liikavarvas on kansankielinen nimitys känsälle Liikavarvas on yhdenlainen känsä, mutta känsä ei ole aina liikavarvas.
Punajäkälä Punajäkälä suussa — mistä on kyse? Punajäkälä voi esiintyä pelkästään limakalvoilla – useimmiten suussa. Toisin kuin ihossa limakalvoilla taudinkulku on usein krooninen.
Rintakipu Lukija kysyy: mikä on Tietzen oireyhtymä? Tietzen oireyhtymä voi muistuttaa erehdyttävästi sydänperäistä kipua ja siksi kivun ilmetessä on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.
Keliakia Mitä tehdä, jos epäilen keliakiaa? Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Tauti voi esiintyä kaikenikäisillä ja vaatii tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota koko elämän ajan.