Aiemmin on epäilty, että eräät tupakasta vieroitukseen käytetyt lääkkeet aiheuttavat masennusta. Vahvin epäily on liitetty varenikliiniin. Nyt on saatu toisenlaista tietoa.
Brittitutkijat selvittivät asiaa noin 120 000 potilaan aineistosta 349 keskuksesta. Potilaista lääkehoitoa sai noin kolmannes, varenikliinia 26 % ja bupropionia 5,6 %. Loput saivat nikotiinikorvaushoitoa. Masennustiedot ja fataalit ja ei-fataalit itsetuhoisuustiedot saatiin kansallisesta rekisteristä. Seuranta-aika oli pisimmillään 9 kuukautta.
Varenikliinin käyttöön liittyvä itsetuhoisuuden riski oli 0,88 (95 %:n LV 0,52–1,49) ja masennuksen 0,75 (0,65–0,87) verrattuna nikotiinikorvaushoitoon. Bupropionin käytön yhteydessä itsetuhoisuuden riski oli vastaavasti 0,83 (0,3–2,31) ja masennuksen 0,63 (0,46–0,87). Tulos ei muuttunut, vaikka analyysimenetelmiä muutettiin. Kuoleman riski ensimmäistä kertaa lääkettä käyttävillä oli varenikliinihoidossa olleilla 0,32 ja bupropionihoidossa 0,29 – riski siis pieneni noin 70 % tupakanpolton lopettamisella.
Tämä tutkimus osoitti, että tupakasta vieroitukseen käytetyt lääkkeet eivät aiheuta masennusta eivätkä itsetuhoisuutta. Näiden lääkkeiden määräämistä masennusta aiemmin sairastaneille potilaille on siis vältetty turhaan. Tupakoinnin lopettaminen on heille aivan yhtä tärkeää kuin muillekin potilaille. Tutkimus muuttaa hoitokäytäntöjä ja voi yltää jopa kansallisiin suosituksiin saakka.
Thomas KH, Martin RM, Davies NM, Metcalfe C, Windmeijer F, Gunnell D. Smoking cessation treatment and risk of depression, suicide, and self harm in the Clinical Practice Research Datalink: prospective cohort study. BMJ 2013;347:f5704.
Heikki Ekroos
LT, Keuhkosairauksien erikoislääkäri
Kuva: Panthermedia
Tupakoinnin lopettaminen vähentää sydänsairauksien riskiä
Puhuva tupakka-aski voisi auttaa lopettamaan
Sähkötupakka määritellään lääkkeeksi Britanniassa