Siun sotessa liikuntaneuvojat auttavat kakkostyypin diabeetikoita

Liikuntaneuvonnan asiakkaiden verensokeriarvot lähtivät laskuun ja vyötärö kaventui.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Siun sotessa on saatu rohkaisevia tuloksia liikuntaneuvonnasta, jota on annettu tyypin 2 diabetesta sairastaville ja riskiryhmässä oleville vajaan parin vuoden ajan.

Liikuntaneuvonnan asiakkaiden verensokeriarvot lähtivät laskuun ja vyötärö kaventui useilla senteillä. Osa asiakkaista on houkutellut perheenjäseniäänkin liikkumaan.

Siun soten VESOTE-hankkeessa kaksi fysioterapeuttia tekee yksilöllistä liikuntaneuvontaa.

Vajaan parin vuoden aikana liikuntaneuvontaa on saanut 480 tyypin 2 diabetesta sairastavaa tai riskiryhmässä olevaa.

– Liikuntaneuvonnalle on ollut selkeä tarve. Neuvonta lähti todella hyvin liikkeelle, koska se koettiin hyödylliseksi heti alusta alkaen, toteaa hankevastaava, professori Tiina Laatikainen Itä-Suomen yliopistosta UKK-instituutin tiedotteessa.

Liikuntaneuvojat etsivät asiakkailleen mielekkäitä tapoja liikkumiseen.

– Tärkeää on ollut ymmärtää ihmisen arki ja selvittää, millainen liikunta juuri hänelle sopii. Moni on ajatellut, että liikunnan aloittaminen on niin iso askel, ettei ole viitsinyt edes aloittaa. Mutta me etenemme rauhallisesti askel kerrallaan, kertoo liikuntaneuvoja Arto Vänskä tiedotteen mukaan.

VESOTE-hankkeen työntekijät keräävät toiminnasta asiakaspalautetta ja myös tutkivat liikuntaneuvonnan vaikuttavuutta osana diabeteksen hoitoa.

Liikuntaneuvonta tuli jäädäkseen

Liikuntaneuvojat toimivat myös ennaltaehkäisyn ja hoidon moniammatillisissa työryhmissä ja ovat mukana järjestämässä muun muassa elintapa- ja painonhallintaryhmiä. Liikuntaneuvonta kirjataan potilastietojärjestelmään.

Hankkeen jälkeen Siun sotessa liikuntaneuvonnasta on määrä tulla osa avoterveydenhuollon fysioterapeuttien työtä.

– Kaikkein tärkeintä olisi saada liikuntaneuvonta kiinteäksi osaksi perusterveydenhuollon palvelua, kuten ravitsemusneuvonta on jo pitkään ollut. Vaikka Suomessa on jo liikunnan Käypä hoito -suositus, meillä on vielä pitkä polku edessämme, jotta liikuntaneuvonta olisi keskeinen osa pitkäaikaissairauksien hoitoa, Laatikainen sanoo.

kirjoittaja:
Minna Pihlava
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkossa.