Sikainfluenssa levinnee lähiaikoina Suomeen

Sikainfluenssa iskee todennäköisesti Suomeen lähiviikkoina, mutta tarkkaa aikataulua on mahdotonta ennustaa, kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen THL:stä.

Norjassa on diagnosoitu tähän mennessä 140 sikainfluenssatapausta ja 11-vuotias poika on kuollut kyseiseen tautiin. Sikainfluenssaepidemia kasvaa koko ajan myös Englannissa, Ranskassa ja Hollannissa. Ruotsissa sikainfluenssaan sairastuneiden määrä on niin ikään lisääntymässä.

Sikainfluenssa leviää todennäköisesti Suomeen lähiviikkoina, mutta tarkkaa aikataulua on mahdotonta ennustaa. Näin kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen THL:stä.

– Tartuntatautirekisterissä on noin 50 influenssa A ja noin 50 influenssa B -tapausta. Epidemia ei ole vielä kunnolla alkanut, vaan kyseessä on hajatapauksia. Suomesta on tyypitettynä vasta muutamia viruksia: kolme H1N1pdm09 influenssa A -virusta, siis sikainfluenssaa kuten Norjassa, ja kolme H3N2 influenssa A -virusta. Influenssa B -viruksista esiintyy muutaman analyysin perusteella Yamagata-linjan influenssa B -virus, joka on rokoteviruslinjaa, sanoo Ilkka Julkunen.

Hänen mukaansa valtavirus voi olla mikä tahansa kolmesta edellä mainitusta virustyypistä tai -linjasta.

– Kiertäviä virustyyppejä voi olla useampiakin. Euroopassa on ollut toistaiseksi noin 70–75 % H3N2-viruksia ja noin 25–30 % H1N1pdm09-viruksia. Influenssa B -viruksia on puolestaan noin 30 % kaikista influenssalöydöksistä.

Rokotus paras tapa suojautua

Julkunen toteaa, että sikainfluenssa on taudinkuvaltaan varmaan samanlainen kuin aiemmat kausi- ja sikainfluenssainfektiot.

Epidemiariski kasvaa, jos rokotuskattavuus on huono ja edellisistä rokotuksista on jo merkittävästi aikaa.

– Pandemrix-rokote annettiin jo noin 3 vuotta sitten, jolloin immuniteetti on merkittävästi vähentynyt, Julkunen mainitsee.

Viime vuosina muut kuin ilmaisen rokotuksen saavat henkilöt ovat ottaneet vähän kausi-influenssarokotetta. Julkusen mukaan rokotekattavuus on ollut selvästi alle 50 % myös ilmaiseen rokotukseen oikeutettujen ryhmässä.

Ilkka Julkusen korostaa, että rokotteen ottaminen on paras tapa suojautua sikainfluenssalta. Rokotteen ottaminen olisi tärkeää erityisesti 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville naisille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, riskiryhmiin kuuluville ja yli 65-vuotiaille.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.