Vuoden 2022 alussa tuli voimaan EU:n laajuinen rajoitus, joka koskee tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä käytettäviä kemikaaleja. Rajoituksen tarkoitus on suojella ihmisiä aineiden terveysriskeiltä.
Rajoituksessa on myös tarkennettu, mitä tietoja tatuointipalvelun tarjoajan (tai kestopigmentointipalvelun tarjoajan) täytyy antaa väreistä asiakkaalle ennen, jos hän näin haluaa.
Näihin tietoihin kuuluu muun muassa värin sisältämät aineisosat.
Tatuointi- ja kestopigmentointivärien turvallisuus on Tukesin mukaan parantunut merkittävästi siitä, kun niitä on viimeksi testattu.
Tiedot kannattaa pyytää, sillä värin aineisosaluettelosta saattaa tunnistaa aineita, joille on esimerkiksi allerginen.
Moni palveluntarjoaja kuin myös asiakas tuntee kuitenkin velvoitteen huonosti, selviää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) tiedotteesta.
Haitalliset aineet voivat aiheuttaa esimerkiksi syöpää
Tatuointi- ja kestopigmentointivärien turvallisuus on Tukesin mukaan parantunut merkittävästi siitä, kun niitä on viimeksi testattu.
Tukes toteutti taannoin yhdessä Tullin kanssa valvontaprojektin, jossa testattiin 21 näytettä suomalaisilta tatuointi- ja kestopigmentointiyrityksiltä.
Haitallisten kemikaalien sallitut pitoisuudet ylittivät kolme näytteistä. Vuonna 2019 määrä oli lähes puolet.
Valtaosa testatuista aineista luokitellaan syöpää aiheuttaviksi, perimää vaurioittaviksi tai lisääntymiselle vaarallisiksi eli niin sanotuiksi CMR-aineiksi.
Muista nämä, kun olet ottamassa tatuoinnin
1. Kysy tiedot väreistä ennen kuin otat tatuoinnin
On oikeutesi nähdä tatuointi- tai pigmentointiaineen pakkaukseen merkityt ja käyttöohjeisiin sisältyvät tiedot ennen toimenpidettä. Saatat tunnistaa värin aineisosaluettelosta aineita, joille olet allerginen.
2. Varmista, että voit ottaa tatuoinnin
Keskustele mahdollisista terveydellisistä rajoituksista tarvittaessa lääkärin kanssa. Jotkut sairaudet ja lääkitykset voivat estää tatuoinnin ottamisen.
3. Pyydä tatuoinnin tekijältä ohjeet
Keskustelu tatuoinnin tekijän kanssa, siitä miten sinun tulee valmistautua tatuointiin, mitä tatuoinnissa tapahtuu ja mitä tatuoinnin jälkeen tulee huomioida.
4. Noudata ohjeita tatuoinnin jälkeen
On tärkeää, että noudatat saamiasi jälkihoito-ohjeita, jotta tatuoitu iho parantuu normaalisti.
5. Jos tulee oireita tatuoinnin jälkeen
Jos sinua huolestuttaa jokin otetussa tatuoinissa tai tatuoitu iho kutisee tai punoittaa, kannattaa käydä hoitajalla tai lääkärillä näyttämässä ihoa.
Lisätietoja: Tukes.