Kasvirohdosvalmisteiden laatua ja valmistusta koskevien vaatimusten ja tiedon määrä on erityisesti parin viime vuosikymmenen aikana kasvanut paljon, mutta niiden turvallisuutta koskevia tutkimuksia on tehty suhteellisen vähän.
Erityisesti lapsia koskevat turvallisuustutkimukset sekä kasvirohdosten että kasvirohdosvalmisteiden osalta puuttuvat lähes kokonaan. Näiden tuotteiden käyttöä lapsille on varminta välttää, ellei tutkittua tietoa turvallisesta käytöstä lapsille ole olemassa.
Sekä lääkkeiden käyttäytyminen elimistössä että lääkkeiden aiheuttama vaste muuttuvat lapsen kasvun ja kehityksen aikana. Lasten turvallinen lääkintä edellyttää lasten lääkinnän erityispiirteiden huomioimista lääkekehityksen aikana. Tämä pätee myös kasvirohdosvalmisteisiin.
Maksan ja munuaisten toiminnan kehittyminen vaikuttaa elimistön kykyyn poistaa lääkeainetta elimistöstä. Nämä muutokset vaikuttavat lasten lääkkeiden annostelutarpeeseen merkittävästi. Erityisesti rasvaliukoiset lääkkeet imeytyvät lasten ihon läpi tehokkaammin kuin aikuisten, mikä voi johtaa haittavaikutuksiin.
Vaaroina alkoholimyrkytys ja allergiset reaktiot
Pienille lapsille voi olla vaarallista myös se, että jopa ravintolisinä myytävien kasvirohdosuutteiden etanolipitoisuus saattaa olla peräti 70 tilavuusprosenttia. Väkiviinan vahvuisten uutteiden yliannostuksessa alkoholimyrkytys voi olla lähellä.
Edes ulkoinen käyttöreitti ei välttämättä suojaa vakavilta haitoilta, jos potilas on herkkä. Pikkulapsilla on epäilty rintakehän iholle hierotun kamferiöljyvalmisteen aiheuttaneen maksavaurion ja peräpuikkona käytetyn minttuöljyn ja muiden eteeristen öljyjen aiheuttaneen kouristuksia.
Haihtuvia öljyjä (muun muassa piparminttuöljy, eukalyptusöljy, kamferi ja mentoli) ei pidä annostella alle kaksivuotiaan kasvoille tai niiden läheisyyteen, sillä ne voivat aiheuttaa lapselle hengenvaarallisia hengitysvaikeuksia.
Punahattuvalmisteiden (Echinacea-lajit) käyttöäkään ei ole osoitettu turvalliseksi. Punahattuvalmisteet voivat aiheuttaa vakavan allergisen reaktion, minkä vuoksi suun kautta annosteltavia punahattuvalmisteita ei pidä käyttää alle 12-vuotiaille lapsille.
Lähteet ja lisätietoja:
Lapsille kasvirohdoslääkkeitä vain harkiten, Fimean Sic-lehti 3/2012
Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää, Fimean Sic-lehti 4/2012
Lue lisää:
Mäkikuisma heikentää ketamiinin tehoa
Kuva: Panthermedia