Viime viikolla uutisoitiin laajasti tutkimuksesta, jonka mukaan kahvinjuonti näyttäisi suojaavan melanoomalta. Tutkijat seurasivat 450 000 valkoisen amerikkalaisen kahvinkulutusta ja terveydentilaa keskimäärin kymmenen vuoden ajan. Seurannan alussa kenelläkään heistä ei ollut syöpää.
Tutkimuksessa todettiin, että melanoomaan sairastumisen riski oli viidenneksen pienempi niillä, jotka joivat vähintään neljä kuppia päivässä. Näytti myös siltä, että suojavaikutus lisääntyy kulutuksen mukana. Kofeiinittomalla kahvilla ei ollut samanlaisia vaikutuksia.
Ihotautien erikoislääkäri, professori Olli Saksela ei ole vielä nostamassa kofeiinia ihosyövältä tehokkaasti suojaavaksi aineeksi. Hänen mukaansa vastaavia tuloksia on julkaistu aiemminkin. Osassa on todettu, että kofeiini vähentäisi myös tyvisolusyövän esiintymistä. Tyvisolusyöpä on melanoomaa yleisempi.
– Kofeiinin vaikutuksia solutasolla on myös tutkittu ultraviolettisäteilylle altistetuissa soluissa, mutta näiden interaktioiden merkitys syöpään johtavien solun perimämuutosten kehittymiselle on avoin. Kofeiini on kirjallisuuden perusteella ollut tältä kannalta kiinnostava aine jo ennen tätä tutkimustakin, joten jotain perää suojavaikutuksessa saattaa olla, hän toteaa.
Saksela huomauttaa, että kahvin juominen on hyvin vaatimaton keino suojautua ihon kasvaimilta.
– WHO on kiistattoman todistusaineiston kertyessä liittänyt UV-säteilyn voimakkaimpien syöpää aiheuttavien ympäristötekijöiden listaansa eli I-luokan karsinogeeneihin. Myös rusketukseen käytetyt UV-lamput ovat samassa joukossa. Runsaalla kahvinjuonnilla on luultavasti omat haittansa, eikä kahvin teho ihosyövän estossa ole auringolta suojautumisen antamaan tehoon verrattuna merkittävä, hän sanoo.
Saksela ei siis suosittele ihosyövältä suojautumista pelkällä kahvilla. Ihoa pitäisi suojata myös UV-säteilyltä.
– Mutta ihmiset pitävät sekä kahvista että auringosta. Tämä lienee suurin syy tämän tutkimuksen saamaan huomioon, hän sanoo.
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia
Katso myös: Ihotaudit kuvina