Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus selvitti, millaisena hoitohenkilöstä näkee ikääntyneiden hoidon. Vastaajia pyydettiin arvioimaan ikääntyneiden hoitoa siitä näkökulmasta, miten he toivoisivat itseään hoidettavan.
Tutkimuksen mukaan hoitotyön ammattilaiset tunnistavat hyvän hoidon keskeiset elementit, mutta tietävät myös, että ne eivät aina toteudu. Selvitys tukee myös aikaisempaa tietoa siitä, että ikääntyneiden hoidossa on suuria vaihteluita.
Hotuksen tutkijan Anne Korhosen mukaan vastaajat toivovat, että heidän omassa hoidossaan kunnioitettaisiin hyvän hoidon periaatteita.
– Toiveena on yksilöllinen ja ikääntynyttä kunnioittava hoito, oikeus osallistua omaa hoitoaan koskevaan päätöksentekoon, turvallisuuden tunne sekä hyvä kohtelu, hän sanoo.
Vastaajat kirjoittivat muun muassa näin:
”Ei saa jättää sänkyyn – vaikka en tietäisi tästä päivästä mitään, toivoisin että minua syötetään, juotetaan autetaan ennalta laatimani hoitotahdon mukaan.”
”Haluaisin elää omalla tavallani; en erityisen terveellistä elämää, herkutella epäterveellisellä ruualla, nukkua pitkään aamulla jne.”
Vanhustyötä ei arvosteta tarpeeksi
Vastaajien mielestä ikääntyneiden huono asema näkyy siinä, että vanhustyötä ei arvosteta tarpeeksi, eikä siihen panosteta riittävästi.
Eräs vastaaja kirjoittaa näin:
"Mielestäni monet vanhukset ovat suorastaan heitteillä omassa kodissaan."
Muutosta kaivataan myös hoidon laatuun ja eettisyyteen, henkilöstön määrään ja asenteisiin. Ammattilaisten asenteet nähdään jopa henkilöstömäärää tärkeämpänä tekijänä ikääntyneiden hoitotyössä.
Hyviäkin puolia vanhustyöstä löytyi. Vastaajat arvostavat hoitotyön ammattilaisten korkeaa ammattitaitoa, työmotivaatiota ja koulutusta. Hyvin toimivana osa-alueena pidetään yhteistyötä eri hoitoon osallistuvien tahojen, kuten omaisten ja muiden palveluorganisaatioiden kanssa.
Kyselyyn vastasi 290 sairaanhoitajaa, lähi- ja perushoitajaa. Vastaajat olivat hoitotyöntekijöitä eri puolelta Suomea. Suurin osa (67 %) vastaajista työskenteli erikoissairaanhoidossa ja seuraavaksi suurin ryhmä perusterveydenhuollossa (18 %). Kysely toteutettiin vuonna 2014.
Raportti löytyy täältä.
Lähde:
Hoitotyön tutkimussäätiö
Kuva:
Pixmac