Yskänlääkkeen teho perustuu suurelta osin lääkemuotoon ja makuun – eli apuaineisiin eikä niinkään vaikuttaviin aineisiin, kuten antitussiiveihin (dekstrometorfaani) tai limaa irrottaviin (guaifenesiini) aineisosiin.
Sähköisestä lääkekannasta löytyi hakusanalla yskä 105 yskänlääkettä. Vain mikstuurat (n = 60) otettiin mukaan systemaattiseen katsaukseen. Näistä itsehoitolääkkeinä Britanniassa myytävistä nestemäisistä yskänlääkkeistä löytyi 109 eri apuainetta. Apuaineet jaettiin makeutus-, sakeuttamis-, väri-, säilöntä-, maku- ja aromiaineisiin sekä puskuriaineisiin.
Lääkkeissä apuaineet yleensä auttavat vaikuttavan aineen perillepääsyä. Yskänlääkkeissä apuaineiden rooli lienee merkittävämpi kuin lääkkeen farmakologisesti aktiivisesti vaikuttavien aineiden. Yskänlääkkeet ovat usein tahnamaisia, makeita siirappeja, vaikka itse vaikuttavan aineen voisi yhtä hyvin antaa potilaalle tabletin tai kapselin muodossa.
Makeuttajat lievittävät yskää. Teho liittyy syljenerityksen ja hengitysteiden eritteiden lisääntymiseen, joka rauhoittaa ja kosteuttaa tulehtunutta nielua, ja toisaalta yskää vaimentavien endogeenisten opioidien erittymisen lisääntymiseen. Sakeuttajat, joista osa myös maistuu makealle, tehostavat mm. nielua kosteuttavaa vaikutusta. Paksu lääke mielletään vetistä tehokkaammaksi.
Eri makuaineita löytyi 30. Lapsille kohdennetuissa lääkkeissä suosittiin hedelmäisiä tai marjaisia makuja. Muita yleisiä makuja olivat hunaja, mentoli, aniksensiemen, piparminttu ja lakritsi. Maut lisäsivät lumevaikutusta, jonka on havaittu eräiden yskänlääkkeiden kohdalla olevan jopa 85 prosenttia lääkkeen tehosta.
Karamelliväri (skaalalla keltainen – punainen – ruskea) oli tavallisin. Ainakin tablettien värin tiedetään vaikuttavan käyttäjän käsitykseen lääkkeen tehosta
Vältä viisaasti -ohjeenkin mukaan itsehoitoyskänlääkkeitä ei suositella akuuttiin yskään aikuisille eikä etenkään lapsille. Hunaja on turvallista yli 1-vuotiaille, ja katsauksenkin perusteella tehokasta.
Eccles R. What is the role of over 100 excipients in over the counter (OTC) cough medicines? Lung 2020;198:727–34.
Nina Kaseva
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 49/2020.