Yliopistoissa on noussut erimielisyys opettajia ja tutkijoita koskevista tekijänoikeuksista. Yliopistot haluavat tekijänoikeudet korvauksetta, ja työntekijäjärjestöt vastustavat muutosta.
Yliopistot ryhtyivät maaliskuussa siirtämään opetustyön yhteydessä syntyneen aineiston tekijänoikeuksia itselleen kirjaamalla asian uusien työntekijöiden työsopimuksiin. Sivistystyönantajat ohjeistaa yliopistoja tekemään näin.
JUKO ei hyväksy oikeuksien siirtoa. Lääkäriliiton lakimies Katja Aho toteaa, että lain mukaan tekijänoikeus syntyy aina tekijälle ja oikeuksien siirtymisestä työnantajalle on sovittava erikseen.
– Tämä on iso muutos olemassa olevaan käytäntöön ja asettaa yliopistoissa työskentelevät eriarvoiseen asemaan, hän sanoo.
Ahon mukaan yliopistolle ei perinteisesti ole katsottu siirtyvän työnantajana mitään oikeuksia opettajien ja tutkijoiden tekemään tekijänoikeuden alaiseen aineistoon. Opettajalla on tekijänoikeus aineistoon ja hän voi määrätä, miten sitä käytetään.
Vaikutus ulottuu tieteellisiin tuotoksiin
Yliopistojen uudenlaisiin työsopimuksiin on lisätty seuraava teksti: "Työsuhteen aikana ja sen johdosta tehtyjen sekä luotujen teosten ja muiden tekijänoikeuslaissa tarkoitettujen suojan kohteiden kaikki taloudelliset oikeudet, mukaan lukien muunteluoikeus ja luovutusoikeus toiselle, siirtyvät työnantajalle ja säilyvät tällä työsuhteen päätyttyä ilman eri korvausta."
IPR University Centerin johtajan, professori Niklas Bruunin mukaan lauseke luo oppilaitoksiin ristiriitoja ja ongelmia.
– Lauseke ei suinkaan rajoitu oppimateriaaliin. Se koskee myös kaikkia tieteellisiä aikaansaannoksia, jotka syntyvät yliopistotutkijan työn tuloksena. Mukana ovat siis mm. tieteelliset artikkelit, kirjat ja esitelmät. Oppilaitosten tulisi tämän jälkeen neuvotella kustantajien kanssa näiden julkaisemisesta, joten Suomen osalta vakiintunut kansainvälinen tieteellinen käytäntö, jossa tekijä neuvottelee julkaisuoikeuksista, menisi uusiksi, hän kirjoittaa IPR University Centerin blogissa.
Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Lue Lääkäriliiton blogi aiheesta