Kaikkiaan 2,4 miljoonaa suomalaista käytti Omakantaa vuonna 2019. Käyntien määrässä oli reilu harppaus edellisvuoteen, jolloin käyntejä oli neljännes vähemmän. Kuluvana keväänä käyntien määrät ovat kasvaneet.
– Voi sanoa, että Omakanta on vakiintunut suomalaisten käyttöön, ja koronaepidemia on todennäköisesti lisännyt käyntejä, kertoo Omakannan asiakkuusvastaava Mari Holmroos Kelasta tiedotteen mukaan.
Käyttäjätutkimusten perusteella Omakannasta katsotaan omia terveystietoja ja laboratoriotutkimusten tuloksia. Lisäksi siellä uusitaan reseptejä.
Digipalvelujen merkitys kasvaa poikkeusoloissa
Tämän vuoden maaliskuussa Omakannassa oli kaikkiaan 2,3 miljoonaa käyntiä. Kasvu on merkittävä verrattuna viime vuoteen, jolloin käyntejä oli keskimäärin 1,7 miljoonaa kuukaudessa.
Holmroosin mukaan koronauutisointi on tuonut selviä käyntipiikkejä Omakantaan. Tämän ajan ilmiö on se, että tiedon halutaan olevan heti saatavilla.
– Terveys kiinnostaa suomalaisia nyt enemmän kuin koskaan. Digipalvelujen avulla asioita voi hoitaa kotoa käsin, ja moni haluaa nyt välttää turhia lääkärikäyntejä, Holmroos toteaa tiedotteessa.
Myös iäkkäät käyttävät Omakantaa
Lähes 60 prosenttia 18–65-vuotiaista käytti Omakantaa vuonna 2019 ja yli 65-vuotiaista 44 prosenttia.
Holmroosin mukaan myös iäkkäät ovat ottaneet Omakannan hyvin käyttöönsä. Palvelusta voi olla heille suurta hyötyä, etenkin jos käyntejä terveydenhuollossa on paljon.
Uusia ominaisuuksia tulossa Omakantaan
Silmäterveyden tietoja saa Omakannasta yhä kattavammin, kun alan suuret optikkoasemat ovat liittyneet osaksi Kantaa. Myös sosiaalihuollon tiedot näkyvät tulevaisuudessa Omakannassa.
Huoltajien oikeus nähdä alaikäisen lapsen tietoja Omakannassa laajenee yli 10-vuotiaisiin. Se edellyttää kuitenkin vielä laajoja muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon potilastietojärjestelmiin ja toimintamalleihin. Tavoitteena on, että ensimmäiset terveydenhuollon yksiköt ottavat uuden toimintatavan käyttöön tänä vuonna.
Ulla Toikkanen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.