Yli puolet lääkäreistä ilmoitti sidonnaisuutensa

Lääkeyritykset käyttivät noin tuhat euroa vuodessa yhtä henkilöä kohden, käy ilmi juuri julkistetuista tiedoista.

Lääkeyritykset julkistivat tänään kotisivuillaan lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tekemäänsä yhteistyöhön liittyvät taloudelliset etuudet. Tiedot julkistettiin näin ensimmäistä kertaa.

Lääketeollisuus ry:n mukaan 65 prosenttia terveydenhuollon ammattilaisista antoi suostumuksensa viime vuoden tietojen julkistamiseen. Jos suostumusta ei ole, tiedot julkaistaan nimettömänä.

Lääkeyritykset käyttivät keskimäärin tuhat euroa henkilöä kohden. Kaikkiaan ne käyttivät yhteistyöhön 27 miljoonaa euroa.

Terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden sidonnaisuuksien julkistaminen tapahtuu samalla tavalla kaikkialla Euroopassa. Jatkossa tiedot julkistetaan vuosittain.

Suomessa hanke sitoo Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksiä. Myös Rinnakkaislääketeollisuus ry aikoo julkistaa tiedot vuonna 2018.

Osa pelkää julkisuutta

Lääkäriliitto tukee lääketeollisuuden hanketta ja on jo aiemminkin suositellut jäsenilleen avoimuutta sidonnaisuuksien suhteen. Lääketieteellisissä julkaisuissa ja kongresseissa sidonnaisuusilmoitus on ollut käytäntönä jo pitkään.

– Pyrimme niin täydelliseen läpinäkyvyyteen kuin vain on mahdollista, liiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju sanoo.

Liiton tekemässä kyselytutkimuksessa viidesosa lääkäreistä kertoi kieltäytyneensä tietojen julkistamisesta omalla nimellä. Syyksi mainittiin muun muassa mahdollinen negatiivinen julkisuus ja se, että ihmiset eivät välttämättä tiedä sidonnaisuuksien taustaa.

Parkkila-Harju yllättyi myönteisesti siitä, miten lääkärit lähtivät mukaan tietojen julkistamiseen. Hän uskoo, että tulevina vuosina suostumisprosentti nousee.

– Tämä on ensimmäinen kerta, ja millään muulla alalla ei ole tehty näin avointa sidonnaisuuksien ilmoittamista. Asia on vähän uusi ja outo. Pyrimme tuomaan esille, että tämä on nykypäivää ja tähän meidän kaikkien tulisi pyrkiä.

Ensimmäisen kerran epätietoisuutta

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio kertoo, että lääkäreillä oli jonkin verran epätietoisuutta asiassa eivätkä kaikki ehtineet mukaan.

Hänen mukaansa joillakin lääkäreillä syy pois jäämiseen saattoi olla siinä, että kutsu ei tullut henkilökohtaisena vaan klinikan työntekijänä. Lääkäri voi kokea, että tietojen pitäisi tulla näkymään klinikan tasolla.

Marjo Parkkila-Harjun mukaan osa on saattanut hetken miettiä, mihin sitoutuu, kun edessä on kymmenen sivun juristipaperi. Asiasta tulee ajan myötä jokapäiväisempi.

– Paljon kouluttavat ovat saattaneet pelätä, että tulot näyttävät jotenkin erikoiselta, vaikka he ovat vain tehneet työtä, kouluttaneet toisia lääkäreitä ja jakaneet tietoa.

Koulutukseen yli neljä miljoonaa euroa

Lääkeyritysten raporteissa ilmoitetaan edunsaajan nimi, työpaikka ja etuuden tai palkkion arvo. Summat merkitään luokittain yksilöimättä käyttöyhteyttä.

Tuoreiden tietojen mukaan terveydenhuollon ammattilaiset saivat lääkeyrityksiltä yhteensä 8,5 miljoonaa euroa. Puolet oli palkkioita tehdystä työstä ja puolet matka-, majoitus- ja osallistumismaksuja.

Terveydenhuollon organisaatiot saivat yhteensä 3,6 miljoonaa euroa eli noin 4 800 euroa organisaatiota kohden. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen yritykset käyttivät yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Lääketeollisuuden linkit lääkeyhtiöiden sivuille
Lääkäriliitto: Kysymyksiä ja vastauksia sidonnaisuuksista
Lääkäriliitto: Lääkärit ja kaupalliset yritykset -ohje

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia