Viisi vuotta sitten SPRINT-tutkimus osoitti, että 75 vuotta täyttäneillä systolisen verenpaineen intensiivisempi hoito (tavoite 120 mmHg) vähensi sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuutta ja kuolemanvaaraa verrattuna standardihoitoon (tavoite 140 mmHg) lisäämättä komplikaatioita. Nyt tehtiin alaryhmäanalyysi siitä, miten 80 vuotta täyttäneet hyötyvät intensiivisestä hoidosta.
Mukana oli 1 167 tutkittavaa, 85 vuotta täyttäneitäkin 328. Intensiivisen tai standardihoidon ryhmään arvotut olivat samankaltaisia iän, verenpaineen, etnisen taustan, ortostaattisen hypotonian, kokonaislääkemäärän ja verenpainelääkkeiden määrän suhteen.
Verenpaine laski intensiivihoidon ryhmässä tasolle 120–125 mmHg ja standardihoidon ryhmässä noin 135 mmHg:iin. Tutkimus keskeytettiin ennenaikaisesti 4,5 vuoden kohdalla, mutta tutkittavia seurattiin aina 8 vuoteen saakka.
Intensiivihoidon ryhmässä kardiovaskulaaritapahtumia oli vähemmän ja kuolleisuus oli pienempi. Myös lievä muistin heikkeneminen väheni intensiivihoidolla. Intensiivihoidosta hyötyivät kuitenkin vain ne, joilla oli lähtötilanteessa MoCA-testissä yli 18 pistettä. Tilastollisesti merkitseviä eroja haitoissa ei ilmennyt kuin akuutissa munuaisen vajaatoiminnassa.
Tärkeintä on siis jälleen biologinen ikä eikä kalenteri-ikä. Hoidon tulee olla yksilöllistä ja intensiivisen hoidon tulee kohdistua niihin, jotka eivät kärsi kognition merkittävästä heikkenemisestä tai gerasteniasta.
Lähde: Pajewski NM ym. Intensive vs standard blood pressure control in adults 80 years of older: a secondary analysis of the systolic blood pressure intervention trial J Am Geriatr Soc 2020;68:496–504.
Kaisu Pitkälä
Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 16/2020.