Yleinen iensairauksia ja hampaiden kiinnityskudostulehdusta aiheuttava bakteeri saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Tutkijat yllättyivät havainnosta, koska se on täysin uusi, vaikka hampaiden kudossairauksiin onkin tiedetty liittyvän yleisterveydellisiä riskejä.
– Tutkimustuloksemme kannustavat nuoria, lisääntymisiässä olevia naisia pitämään huolta suunsa terveydestä ja harjoittamaan hyvää suun omahoitoa, jotta he välttyisivät iensairauksilta, kertoo tiedotteessa erikoishammaslääkäri, dosentti Susanna Paju Helsingin yliopistosta.
Tutkimuksen aineisto koostui 256 terveestä eteläsuomalaisesta naisesta iältään 19–42-vuotiaita, jotka eivät olleet raskaana, mutta pyrkivät siihen. He olivat jättäneet ehkäisyn pois. Osallistujilta kerättiin sylki- ja seeruminäytteet suun bakteerien analysoimiseksi ja sivelynäyte bakteerivaginoosin havaitsemiseksi. Heitä seurattiin raskauden varalta vuoden ajan.
Seuranta-aikana paljastui, että hampaiden kiinnitystulehdukseen vahvasti liittyvä bakteeri P. gingivalis, löytyi syljestä niiltä naisilta useammin, jotka eivät tulleet raskaaksi. Syljen ja seerumin vasta-aineet olivat myös korkeammat naisilla, jotka eivät tulleet raskaaksi. Tutkijat laskivat, että hedelmöittymättä jäämisen riski oli näillä naisilla kolminkertainen. Vaarasuhde jäädä tulematta raskaaksi oli jopa nelinkertainen, jos naisilla oli hampaiden kiinntystuhoa syljen bakteerin ja koholla olevien vasta-aineiden lisäksi.
– Tutkimuksemme ei vastaa kysymykseen mitkä ovat mahdollisia syitä lapsettomaksi jäämiselle, mutta se viittaa siihen, että iensairauksien bakteerit vaikuttavat koko kehoon hyvinkin pieninä määrinä, jo ennen kuin ikeniin on ehtinyt kehittyä selkeää näkyvää tulehdusta, pohtii Paju. Jatkotutkimuksia tarvitaan tämän yhteyden mekanismien selvittämiseksi.
Paju suositteleekin raskautta suunnittelevia naisia pitämään entistä parempaa huolta hampaistaan.
Tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikan kanssa. Tutkimus on julkaistu Journal of Oral Microbiology -tiedelehdessä.
Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja
Kuva: Fotolia
Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.