Sivustakatsojien lisääntynyt kuvaaminen onnettomuuspaikoilla ja sairaaloissa on tuonut uudenlaisia haasteita potilaiden identiteetin turvaamiseen.
– Jokaisella on nykyään taskussa korkearesoluutioinen kamera. On ollut tapauksia, joissa ensihoitajan on pitänyt erikseen pyytää laittamaan kamera pois toisten yksityisyyden kunnioittamiseksi, kertoo ensihoitopalvelun osastonhoitaja Jouni Farin Pohjois–Savon sairaanhoitopiiristä.
Potilaan oikeutta identiteetin suojelemiseen voi olla vaikea toteuttaa etenkin siirtymissä sairaalan sisällä ja ulkona. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on ottanut koekäyttöön uuden sairaalasänkyihin ja paareihin asennettavan näkösuojan. Tuote on suunniteltu suojaamaan potilaan yksityisyyttä kuljetusten aikana.
Tuotetta kokeillaan Nilsiän alueen välittömässä lähtövalmiudessa olevassa ambulanssissa sekä Kysin alueella suunniteltuja potilassiirtoja osastojen ja laitosten välillä tekevässä potilassiirtoyksikössä.
Farin kertoo, että Nilsiä valikoitui koekäyttöön osittain siksi, että se sijaitsee lähellä Tahkon laskettelukeskusta, missä on talvisaikaan paljon turismia ja mökkeilijöitä. Uteliaiden katseiden lisäksi tulee testattua myös suoja vaativilta sääoloilta, kun potilaita haetaan laduilta ja rinteestä.
Toistaiseksi palaute on ollut valtaosin positiivista sekä henkilökunnalta että potilailta.
– Potilaat ovat kokeneet tuotteen turvalliseksi ja hyväksi. Se tuo turvallisuuden tunnetta. Yksityisyyden lisäksi se antaa suojaa tuulelta.
Koekäyttö laajentumassa
Negativiiset palautteet Pohjois-Savossa ovat liittyneet lähinnä tuotteen väärään käyttöön, eli sitä ei ollut aluksi asennettu oikein. Tästä on laitettu viestiä valmistajalle, että ohjeistusta voisi parantaa. Lisäksi yksittäinen palaute on tullut siitä, että potilaan tilaa on vaikea seurata, kun suoja peittää pään.
Tuotteen kehittäneestä Tepi Terveyspalvelut oy:stä kerrotaan, että palautteet ovat olleet erittäin tärkeitä, kun tuodaan täysin uutta tuotetta markkinoille. Koekäytöt ovat merkittävä osa tuotekehitystä. Tuotteen käyttöönottoa on helpotettu aikaisemman käyttöohjeen lisäksi videoilla sekä sillä, että käyttöönottovaiheessa varmistetaan asennus sekä käytön opastus.
Yrityksen mukaan oikein asennettuna ja portaattomasti säätyvänä suoja ei estä potilaan tilan seurantaa ja toisaalta ensihoitajan tulee tehdä arvio siitä käyttääkö suojaa ajoneuvon ulkopuolella, mikäli potilaan tila on erittäin kriittinen.
Koekäyttöä on suunnitteilla myös muualla Suomessa, esimerkiksi HUS-logistiikassa. Varsinaisessa käytössä tuote on jo kuopiolaisessa, potilassiirtojakin tekevässä, Henkilöliikenne James oy:ssä.
Tiiamari Pennanen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.