Yhteinen näkökulma yhtenäistää aivojen toimintaa

Samankaltaisuus lisääntyy, vaikka näkökulma valittaisiin tietoisesti,

Toisen näkökulman ymmärtäminen helpottaa kanssakäymistä. Tämä taitaa olla sanomattakin selvää, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan yhteisen näkökulman omaksumiseen liittyy myös aivotoiminnan muuttuminen samankaltaiseksi. Ihmisten välinen yhteisymmärrys voikin perustua osittain aivotoimintojen samanlaisuuteen.

Tutkimuksessa koehenkilöt katsoivat TV-sarjaa ”Täydelliset naiset”. Heidän tehtävänään oli tarkkailla ohjelmaa vuoroin sisustussuunnittelijan ja vuoroin rikostutkijan näkökulmasta.

Kun koehenkilöt katselivat sarjan tapahtumia samasta näkökulmasta, heidän aivojensa näköön ja tarkkaavaisuuteen liittyvien alueiden toiminta muuttui samankaltaiseksi. Kun näkökulmat olivat erilaiset, samanlaisuus oli huomattavasti vähäisempää.

Väitöskirjaansa viimeistelevä tohtorikoulutettava Juha Lahnakosken mukaan aiemmat kokemuksemme, tietomme sekä tavoitteemme vaikuttavat siihen, miten käsittelemme uusia havaintoja ja kokemuksia.

– Meille syntyy näkökulma eli perspektiivi, joka ohjaa sitä, miten ymmärrämme ulkomaailman tapahtumia. Voimme myös tietoisesti ottaa erilaisia perspektiivejä ja yrittää siten eläytyä toisten ihmisten kokemusmaailmaan, hän sanoo.

Lahnakosken mukaan ympäristön tapahtumien samankaltaiseen tulkintaan liittyy ihmisten aivotoimintojen lisääntynyt samankaltaisuus.

Tutkimuksessa mitattiin koehenkilöiden aivotoimintaa toiminnallisen magneettikuvauksen avulla. Lisäksi heidän katsettaan seurattiin silmänliikekameralla.

Tulokset julkaistiin sähköisesti NeuroImage-tiedejulkaisussa kesäkuun 14. päivä.

Lähde:
Aalto yliopisto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Aalto yliopisto