D-vitamiinivalmisteiden vitamiinipitoisuudet ovat puhuttaneet viime päivinä. Useimmat D-vitamiinivalmisteet luokitellaan ravintolisiksi, osa on määritelty lääkkeiksi.
Suurin osa D-vitamiinivalmisteista määritellään ravintolisiksi ja ne kuuluvat elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvonnan piiriin. Evira ei anna tällä hetkellä haastatteluja tästä aiheesta.
Fimeasta todetaan, että osa D-vitamiinivalmisteista kuuluu edelleen lääkevalmisteisiin ja siten Fimean valvonnan alle. Lääkkeiksi luokiteltavia vitamiinivalmisteita valvotaan tarkemmin kuin ravintolisiksi luokiteltuja.
– D-vitamiinia sisältävät lääkevalmisteet ovat edelleen yhtä luotettavia kuin ennenkin, toteaa yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Fimeasta.
D-vitamiinia sisältäviä reseptivapaita lääkevalmisteita ovat esimerkiksi D-vitamiinitipat Devitol, Jekovit ja Vitol (sisältää myös A-vitamiinia) sekä muutamat kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävät valmisteet, kuten D-Calsor sekä eräät Calcichew D3 ja Kalcipos-D -valmisteet. Valmisteita voi olla muitakin.
Vielä 2000-luvun alussa vitamiinivalmisteet, jotka sisälsivät päivittäistä saantisuositusta korkeampia vitamiinipitoisuuksia, määriteltiin usein lääkkeiksi. EU-harmonisoinnin vaikutuksesta vitamiinivalmisteiden luokittelu on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana Suomessakin. Tällä hetkellä vitamiinivalmisteet katsotaan lääkkeeksi vain siinä tapauksessa, että ne on tarkoitettu sairauden tai sen oireen parantamiseen, ehkäisemiseen tai lievittämiseen.
– Lääkkeitä ovat markkinoilla olevista vitamiinivalmisteista sellaiset, joille valmistaja on hakenut ja saanut myyntiluvan Fimealta, Helle sanoo.
Ravintolisien D-vitamiinipitoisuuksia selvitellään
Itä-Suomen yliopiston viime viikolla julkaiseman tutkimuksen mukaan monissa D-vitamiinivalmisteissa ei ole luvattuja D-vitamiinipitoisuuksia. Tällä viikolla monet D-vitamiinivalmistajat ovat tuoneet julki omia analyysitodistuksiaan, joiden mukaan heidän valmisteissaan on vaadittu määrä D-vitamiinia.
Itä-Suomen yliopisto tämän jälkeen tiedottanut, että se luottaa akkreditoitujen laboratorioiden tekemiin analyyseihin ja selvittää, miksi heidän käyttämänsä menetelmä on antanut erilaisia tuloksia kuin akkreditoitujen laboratorioiden menetelmät.
Evira on pyytänyt myös kuntien valvontaviranomaisia tarkastamaan ravintolisäyritysten omavalvontatietoja niistä D-vitamiinivalmisteista, joiden vitamiinimäärät ovat Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ilmoitettua alhaisemmat.
Virallisten suositusten mukaan alle 2-vuotiaiden pitäisi saada D-vitamiinia 10 mikrogrammaa päivässä, 2–60-vuotiaiden 7,5 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiaiden 20 mikrogrammaa päivässä. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan 10 mikrogrammaa päivässä.
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.