Sileää lihasta relaksoivien lääkkeiden, alfasalpaaja tamsulosiinin ja kalsiumantagonisti nifedipiinin, on meta-analyysien perusteella todettu edistävän virtsanjohdinkivien spontaania poistumista. Näiden lääkevalmisteiden myyntiluvasta poikkeavalla käytöllä tähän tarkoitukseen on arveltu voitavan vähentää virtsanjohtimeen toimenpiteiden tarvetta. Alfasalpaajat sisältyvät myös Euroopan ja Amerikan urologiyhdistysten hoitosuosituksiin. Satunnaistettu, kontrolloitu monikeskustutkimus osoittaa kuitenkin toiveet harhoiksi: tamsulosiini ja nifedipiini eivät ole lumetta tehokkaampia vähentämään kiveen kohdistuvien interventioiden tarvetta koliikin jälkeisten 4 viikon aikana.
Virtsanjohdinkiven laukaisema ureterkoliikki on yleinen sairaalan päivystyspoliklinikalle hakeutumisen syy. Kliinisen tutkimuksen, kivunhoidon sekä vatsan alueen natiivi-TT:lla tapahtuvan kiven koon ja sijainnin selvityksen jälkeen potilas voidaan yleensä kotiuttaa ja jäädä odottamaan kiven spontaania poistumista.
Brittitutkimuksessa satunnaistettiin 1 167 akuuttivaiheen läpikäynyttä virtsanjohdinkivipotilasta kolmeen ryhmään: ns. lääkkeelliseen kiven ekspulsiohoitoon tamsulosiinilla 400 µg tai nifedipiinilla 30 mg päivittäin 4 viikon ajan tai vertailuryhmään saamaan lumelääkettä.
Potilaita, joille ei tarvittu lisätoimenpiteitä kiven poistamiseksi 4 viikon aikana, oli tamsulosiiniryhmässä 81 prosenttia, nifedipiiniryhmässä 80 prosenttia ja vertailuryhmässä 80 prosenttia. Ryhmien välillä ei siis ollut eroa.
Tutkimusta kommentoivat professori Jean de la Rosette ja tri Pilar Laguna toteavat, että tämän tutkimuksen tulos mitätöi odotukset alfasalpaajien tehosta virtsanjohdinkivien hoidossa. Tulos ei kuitenkaan lannista urologikuntaa etsimästä ja testaamasta muita, tarkoitukseen paremmin sopivia lääkkeitä. Samaan aikaan voi ihmetellä, miksi lääketeollisuus ei ole osoittanut suurempaa kiinnostusta lääkkeen kehittämiseen tähän tarkoitukseen.
Lähde:
Pickard R, Starr K, MacLennan G ym. Medical expulsive therapy in adults with ureteric colic: a multicentre, randomised, placebo-controlled trial. Lancet 2015;386:341–9.
de la Rosette J, Laguna MP. Ureteric colic: evidence empowers responsible treatment. Lancet 2015;386:315–6.
Kirjoittanut:
Ossi Lindell
urologian erikoislääkäri
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 35/15.