Verkkokalvon irtauman korjausleikkausten määrä on kasvussa

Yleistyneet ikänäköleikkaukset altistavat irtaumalle entistä nuoremmalla iällä.

Verkkokalvoirtauman pääasiallinen oire on näkökentän reunalta alkava, tuntien tai päivien kuluessa etenevä tumma varjo.
Adobe
Verkkokalvoirtauman pääasiallinen oire on näkökentän reunalta alkava, tuntien tai päivien kuluessa etenevä tumma varjo.

Verkkokalvon irtauman korjausleikkausten määrä on kasvussa, ja yhtenä syynä ovat paljon mainostetut linssi- eli ikänäköleikkaukset.

Husissa viikonloppuisin tehtävien kiireellisten verkkokalvoirtauman korjausleikkausten määrä on kasvanut yli 60 prosenttia kymmenen vuoden aikana.

Husin Silmä-korvasairaalassa hoidetaan viikonloppuisin kiireelliset verkkokalvon irtauman korjausleikkaukset koko maasta.

Tumma varjo näkökentässä

– Kasvuun vaikuttavat ainakin väestön ikääntyminen, lisääntyneet kaihileikkaukset sekä yleistyneet ikänäön vuoksi tehtävät linssileikkaukset, sanoo Husin Verkkokalvokirurgisen yksikön vastuulääkäri Petri Aaltonen tiedotteessa .

Linssi- eli ikänäköleikkauksia tehdään Suomessa yhä enemmän, erityisesti 40­–50-vuotiaiden ikäluokassa. Leikkaukset altistavat verkkokalvon irtaumalle entistä nuoremmalla iällä.

– Linssileikkaus on teknisesti sama asia kuin kaihileikkaus. Leikkaus tehdään, vaikka kaihia ei vielä olisi kehittynyt. Tavoitteena on korjata taittovirhe tai ikänäön aiheuttama mukauttamiskyvyn menetys sopivalla silmän sisään asennettavalla muovilinssillä eli tekomykiöllä. Kaihi- tai linssileikkaus lisää verkkokalvon irtauman riskiä lähinnä siten, että se aiheuttaa lasiaisen irtaumaa, Aaltonen sanoo.

Verkkokalvoirtauman riskiin kaihi- tai linssileikkauksen jälkeen vaikuttavia tekijöitä ovat ikä, onko lasiainen jo aiemmin irtautunut, likitaitteisuus ja verkkokalvon reunan rappeumat.

Verkkokalvoirtauman pääasiallinen oire on näkökentän reunalta alkava, tuntien tai päivien kuluessa etenevä tumma varjo. Muita tai edeltäviä oireita voivat olla salamointi ja nokisade. Oireiden ilmetessä on hakeuduttava 1–2 päivän sisällä hoitoon.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.