Klik, tuote ostoskoriin ja sitten maksamaan. Tavallinen verkkokauppa toimii näin, mutta reseptilääkkeen ostaminen verkkoapteekissa onkin monimutkaisempaa.
Verkkoapteekin käyttö on yleistynyt hitaasti. Tarkkoja lukuja ei ole, mutta arvioiden mukaan reseptilääkkeiden kauppa on pysynyt neljän vuoden ajan pienenä.
Yliproviisori Anna von Bonsdorff-Nikander Fimeasta uskoo, että yksi syy on verkkopalvelun kömpelyys.
– Palvelun kautta voi antaa vain luvan käydä Reseptikeskuksessa. Muuten kaikki muu tapahtuu puhelimitse.
Asiakas ei näe verkossa, mitä lääkkeitä hänellä on Reseptikeskuksessa. Tunnistauduttuaan esimerkiksi pankkitunnuksilla hän antaa farmaseutille tai proviisorille luvan käydä katsomassa reseptejä. Sitten apteekki soittaa asiakkaalle ja kysyy, mitä saisi olla.
Tämän jälkeen asiakas saa lain määräämää lääke- ja hintaneuvontaa. Kun neuvonta on dokumentoitu ja maksu hoidettu, lääke toimitetaan asiakkaalle.
Verkkoapteekkien toimintamallit ovat kuitenkin muuttumassa. Moni apteekki on kehittänyt uusia digitaalisia ratkaisuja. Apteekkariliiton mukaan jo yli puolet reseptilääkkeitä toimittavista verkkoapteekeista hyödyntää chat-palvelua.
Pitää tietää, mistä tilaa
Suomessa on noin 80 laillista ja toimivaa verkkoapteekkia, ja niistä suunnilleen 20 toimittaa reseptilääkkeitä. Määrä kasvaa.
Apteekkariliiton asiantuntijaproviisorin Iiro Salosen mukaan reseptilääkkeiden verkkomyynnin kokonaisvolyymi on vielä pieni, mutta se kasvaa jatkuvasti. Liikevaihto vaihtelee apteekeittain.
– Apteekit ovat halunneet olla digitalisaation etulinjassa. Ne tarjoavat palvelua verkossa, vaikka kysyntä ei ole vielä voimakasta.
– Se on yksi kanava muiden joukossa. Verkkoapteekki vaatii aina sähköisen lääkemääräyksen, ja nyt kun paperiresepti katoaa, jokaisen on myös mahdollista asioida verkkokaupassa, hän sanoo.
– Verkkoapteekkien tunnettuus on vielä suhteellisen heikkoa. Vallalla voi olla käsitys, että lääkkeiden ostaminen verkosta on laitonta tai turvatonta. Tämä pitää paikkansa osittain, sillä pitää tietää, mistä tilaa. Laillinen verkkoapteekki on yhtä turvallinen kuin kivijalka-apteekki.
Apteekin verkkopalvelu on yleensä tunnistettavissa jo nimestä. Verkkopalvelusta pitää löytyä myös virallinen logo ja tieto, minkä apteekin tarjoama palvelu on.
– Apteekit voisivat tulevaisuudessa markkinoida verkkoapteekkiaan näkyvämmin. Toinen puoli on, että kivijalka-apteekkien verkosto on niin tiheä, että tarve verkkopalvelulle ei ole ollut kova, Salonen sanoo.
”Hyvät näkymät”
Yliopiston Apteekki uudisti verkkoapteekkiaan vuosi sitten ja liitti siihen chat-palvelun. Toimitusjohtaja Jukka Niemen mukaan etenkin reseptilääkkeiden kasvuluvut ovat suuria, vaikka toistaiseksi hyvin pieni osa asiakkaista ja lääkäreistä tietää mahdollisuudesta ostaa lääkkeitä verkosta.
– Näkymät ovat hyvät, ja siksi panostamme verkkoon. Kuluttajien käyttäytyminen ei ole koskaan muuttunut niin nopeasti kuin nyt. Miksi he eivät haluaisi tehdä myös apteekkiostoksia verkossa?
Mitä reseptilääkkeitä verkkoapteekista saa?
› Pääsääntöisesti kaikkea paitsi lääkevalmisteita, jotka sisältävät huumausaineita tai edellyttävät säilytettävää lääkemääräystä.
› PKV-lääkkeitä saa vain pienimmän pakkauskoon.
› Verkkoapteekit määrittelevät itse, mitä lääkkeitä ne toimittavat. Useimmat eivät toimita kylmäsäilytystä vaativia lääkkeitä tai isoja nestepulloja.
› Lista suomalaisista verkkoapteekeista: www.apteekki.fi
Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 47/16.