1. Mitä tarkoittaa vasektomia?
Vasektomia tarkoittaa miehelle tehtävää sterilisaatiota. Vasektomia on tehokas, mutta pysyvä ehkäisymenetelmä.
Toimeenpiteessä miehen siemenjohtimet katkaistaan kirurgisesti paikallispuudutuksessa. Näin siittiöiden pääsy siemennesteeseen estyy.
2. Kenelle vasektomia voidaan tehdä?
Lain mukaan vasektomia voidaan tehdä miehelle:
- jolla on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta
- joka on täyttänyt 30 vuotta
Muissa tapauksissa lupaa voi hakea Valvirasta.
3. Miten vasektomiaan hakeudutaan?
Vasektomiaan hakeudutaan varaamalla aika urologin tai muun lääkärin vastaanotolle. Vastaanottokäynnillä lääkäri keskustelee potilaan kanssa vasektomiasta ja kertoo myös muista ehkäisymenetelmistä. Päätöksestä tulee olla täysi varmuus.
Jos potilas ja lääkäri päätyvät vasektomiaan, täytetään toimenpidettä varten tarvittavat ST1-lomake Valviralle ja varataan toimenpideaika.
4. Miten vasektomia tehdään?
Vasektomia tehdään kivespussin ihoon tehtävien yhden tai kahden haavan kautta paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä siemenjohtimet katkaistaan, jonka jälkeen siittiöitä ei enää pääse siemennesteeseen.
Joissakin paikoissa käytetään niin sanottua veitsetöntä menetelmää, jossa siemenjohdin otetaan esiin rengaspihdillä kivespussin ihoon teräväkärkisellä pihdillä tehdystä reiästä ja sen jälkeen katkaistaan.
5. Mitä toimenpiteen jälkeen tapahtuu?
Leikkauksesta jää 1−2 pientä haavaa, joiden ompeleet sulavat parin viikon kuluessa.
Toimenpidepäivän jälkeen ei yleensä tarvita sairauslomaa, mutta leikkauksen jälkeen on kuitenkin hyvä välttää liiallista rasitusta.
Tulehdukset toimenpiteen jälkeen ovat melko harvinaisia.
Leikkauksen jälkeen siemennesteessä voi edelleen esiintyä siittiöitä muutaman kuukauden ajan. Tämän vuoksi on suositeltavaa tutkia siemennestenäyte aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Jos näytteessä ei todeta eläviä siittiöitä, voidaan muun raskaudenehkäisyn käytöstä luopua.
6. Millaisia komplikaatioita vasektomia voi aiheuttaa?
Kirurgiseen toimenpiteeseen voi aina liittyä komplikaatioiden vaara. Näitä ovat muun muassa kipu, verenvuoto ja tulehdus, mutta ne ovat kuitenkin varsin harvinaisia. Myös kivespussin pitkäaikainen kipu on harvinaista.
Vasektomiasta toivutaan yleensä melko nopeasti, ilman komplikaatioita.
7. Vaikuttaako vasektomia seksielämään?
Vasektomia ei vaikuta seksielämään eikä seksuaaliseen haluun. Siemennestettä muodostuu vasektomian jälkeen normaalisti ja siemensyöksy toimii kuten ennenkin. Myöskään miehen hormonitoimintaan vasektomia ei vaikuta.
Koska vasektomia ehkäisee ainoastaan raskautta, sukupuolitaudeilta tulee suojautua myös vasektomian jälkeen.
8. Voiko vasektomia purkaa?
Vasektomia voidaan purkaa, mutta se ei välttämättä palauta hedelmällisyyttä. Vasektomian purku on leikkaussalissa tehtävä mikrokirurginen leikkaus.
Vasektomian on tarkoitus olla pysyvä raskaudenehkäisykeino, joten vasektomian purkuun ei helposti lähdetä. Usein turvaudutaan koeputkihedelmöityshoitoja, kuin puretaan vasektomia.
9. Onko vasektomia yleinen ehkäisymenetelmä?
THL:n tilastojen mukaan sterilisaatioita tehtiin vuonna 2022 noin 2900, näistä 70 prosenttia tehtiin miehille. Sterilisaatiossa olleiden naisten keski-ikä vuonna 2021 oli 36,3 vuotta ja miesten 40,5 vuotta.
Sterilisaatioiden määrä on ollut yleisesti viime vuosina laskussa, mutta vasektomioiden määrä on noussut.
10. Kuinka varma ehkäisykeino vasektomia on?
Sterilisaatio on tehokas ja hyvä ehkäisymenetelmä. Se ei kuitenkaan ole pettämätön ehkäisymenetelmä. Siemenjohdinten katkaisu pettää kuitenkin erittäin harvoin, varsinkin kun toimenpiteen onnistuminen on varmistettu jälkeenpäin spermanäytteen tutkimisella.