Miesvangeista 75 % ja naisvangeista 77 % on päihderiippuvaisia. Yleisin diagnoosi on alkoholiriippuvuus. Jokin huumausaineriippuvuus on 60 %:lla vangeista.
Vankien terveyttä koskevat tiedot ovat osa Huono-osaisten hyvinvointi Suomessa -tutkimusta. Vankien terveyttä on arvioitu kolmen aiemman tutkimuksen perusteella, jotka on tehty vuonna 1985, vuonna 1992 ja 2006–2007.
Vankien sairastavuutta on tutkimuksen mukaan vaikea verrata tavalliseen väestöön. Tutkijat päättelevät kuitenkin, että vangeilla on muuhun väestöön verrattuna paljon somaattisia sairauksia. Vertailu 1980-luvulla tehtyyn tutkimukseen paljastaa myös, että somaattiset sairaudet ovat yleistyneet. Miehillä yleisimpiä sairausryhmiä ovat tartunta- ja loistaudit, hengityselinten sairaudet, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja ihotaudit. Naisilla on tartuntatauteja, tuki- ja liikuntaelinten sairauksia sekä virtsa- ja sukupuolielinten sairauksia. Erityisesti tartuntatautien, kuten C-hepatiitin esiintyvyys vangeilla on runsasta. HIV-positiivisia oli sen sijaan vain noin prosentti tutkituista.
Erilaiset vammat ja myrkytykset ovat erittäin yleisiä. Naisista lähes kaikilla ja miehistä neljällä viidestä on jokin vamma- tai myrkytysdiagnoosi.
Mielenterveyden häiriöt ovat vangeilla yleisiä: Yli yhdeksällä kymmenestä vangista on jokin elämänaikainen mielenterveyden häiriö ja tutkimushetkellä kolmella neljästä diagnosoitiin jokin psykiatrinen sairaus. Mielenterveyden häiriöiden yleistymistä on vaikea arvioida diagnosoinnissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että esimerkiksi persoonallisuushäiriöt ovat yleistyneet.
Ongelmat kasautuvat
Monien vankien työkyky on heikentynyt ja monet ovat työkyvyttömiä. Täysin työkykyisiä on puolet miehistä ja kolmannes naisista. Työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella on kuitenkin vain osa työkyvyttömistä.
Tutkimuksessa todetaan, että vankien ikäjakauma on muuttunut. Nuorten vankien osuus on aiempaa pienempi. Suurin osa vangeista on 20–40-vuotiaita. Liki puolella vangeista ei ole mitään ammattikoulutusta. Työttömänä ennen vankilaan joutumistaan on 2000-luvulla ollut useampi kuin 20 vuotta aiemmin. Vain pieni osa vangeista on ollut ansiotyössä ennen vankeutta.
Huono-osaisten hyvinvointi Suomessa -tutkimuksessa kartoitettiin myös muun muassa työmarkkinatuen saajien, asunnottomien, oikeuspsykiatrian potilaiden sekä päihdetyön ja ruokajonojen asiakkaiden hyvinvointia, terveyttä, luottamusta muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan.
Tutkimuksessa todetaan, että terveyteen ja talouteen liittyvät ongelmat kasautuvat yhä useammin samoille henkilöille. Esimerkiksi työmarkkinatuen saajista yli 70 % kokee taloudellisen tilanteensa vaikeaksi ja melkein joka toisella on pysyvä vamma tai sairaus.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.