Ylilääkäri Minna Pitkänen on kohdannut Sosterin päivystyksessä vanhoja rouvia, jotka ovat tulleet sinne rintakipujen tai hengenahdistuksen vuoksi. Aluksi ei ole ollut tietoa potilaan vaivan taustoista. Vähitellen on paljastunut, että kotona on aikamiespoika, joka on käyttänyt väkivaltaa vaatiessaan rahaa äidiltään.
– Olemme monesti huomanneet, että vanhaa äitiään pahoinpidellyt poika on syrjäytynyt tai mielenterveyspotilas, joka käyttää paljon päivystyksen palveluja. Tämän havainnon jälkeen olemme pyytäneet kotihoitoa tekemään arviointikäyntejä tai ottaneet yhteyttä arviointityöryhmäämme.
Omaisia halutaan suojella
Sosterissa on vanhusvoittoinen väestö. Siihen nähden vanhusten pahoinpitely- tai kaltoinkohtelutapauksia ei ole tullut Pitkäsen mukaan kovin usein esiin. Hän arvioi, että vanhukset kokevat väkivaltaa varmasti enemmän kuin päivystyksessä huomataan.
Pitkänen kehottaa lääkäreitä pitämään silmät auki. Päivystyskäynnillä harvemmin selviää todellinen syy siihen, miksi vanhuksella on rintakipuja ja heikko olo.
Hän on huomannut vanhusten usein häpeävän sitä, että oma lapsi käyttää väkivaltaa heitä kohtaan. He eivät halua puhua väkivallasta suoraan. Siksi lääkäri joutuu yhdistelemään asioita, joita tulee esiin usean käynnin aikana.
– Pahoinpitelyn mahdollisuus on hyvä muistaa, jos vanhuksella on paljon outoja mustelmia.
Selvittely jatkuu osastolla
Toisinaan iäkäs omaishoitaja on niin väsynyt, että käyttää väkivaltaa hoidettavaansa. Pitkänen sanoo, että vanhuksessa on huomattu esimerkiksi mustelmia tai jälkiä puristamisesta. Sosterin päivystykseen on myös tullut puheluita omaisilta, jotka ovat olleet huolissaan iäkkäästä omaishoitajasta ja hoidettavasta.
Sosterissa ryhdytään selvittelemään asiaa ottamalla vanhus geriatriselle akuuttiosastolle. Pitkäsen mielestä olisi hyvä, että vanhuspotilas voitaisiin ohjata jokaisesta päivystyksestä kodin sijasta jonnekin jatkoselvittelyyn epäiltäessä väkivaltaa. Vanhus olisi hyvä ottaa hyvin herkästi selvittelyjaksolle, jotta rauhassa voidaan kartoittaa kotitilanne.
– Sosterissa on käytössä myös sähköinen HUOLI-lomake, jolla esimerkiksi naapuri tai muu sukulainen voi ilmoittaa epäilyistä. Tämän käyttöönottoa voin suositella muuallekin.
Ulla Toikkanen
Kuva Petri Saarelainen
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 22/2020.