Arviolta kaksi kolmannesta ihmiskunnasta ei vieläkään saa kunnollista ja turvallista kirurgista hoitoa ja on siksi suurentuneessa vaarassa menehtyä esimerkiksi umpisuolen tulehdukseen tai luun murtumaan. Ongelmat ovat suurimpia köyhissä maissa, missä monilla ei ole varaa leikkaushoitoihin, vaikka niitä olisi tarjolla.
Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistun selvityksen perusteella köyhissä maissa jää tekemättä vuosittain yli 140 miljoonaa leikkaustoimenpidettä. Koko maailmassa tehdään noin 330 miljoonaa leikkausta vuodessa, mutta näistä vain 6 prosenttia köyhissä maissa, joissa silti asuu noin kolmannes ihmiskunnasta.
Saatavuuden lisäksi hoitojen esteenä on liian korkea hinta köyhille. Monet joutuvat käyttämään kaikki säästönsä tai ottamaan velkaa päästäkseen leikkaukseen, mikä voi sysätä perheen pysyvään taloudelliseen ahdinkoon.
Tutkijat pitävät tilannetta pahana, mutta uskovat sen korjaamisen olevan mahdollista, jos kansainvälisellä yhteisöllä on siihen tahtoa. Kirurgisten hoitojen globaali epätasa-arvoisuus on jäänyt monien muiden terveysongelmien varjoon, he kirjoittavat.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde:
Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(15)60160-X)
Kuva:
Panthermedia
Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.