Vältä myyräkuume – siivoa liiteri hyvän sään aikana!

Nyt on oikea aika siivota liiterit ja halkovajat, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Katri Jalava. Riski sairastua munuaisoireita aiheuttavaan myyräkuumeeseen kasvaa syksyisin etenkin alueilla, joilla esiintyy paljon metsämyyriä.

Nyt on oikea aika siivota liiterit ja halkovajat, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Katri Jalava. Riski sairastua munuaisoireita aiheuttavaan myyräkuumeeseen kasvaa syksyisin etenkin alueilla, joilla esiintyy paljon metsämyyriä.

Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama, munuaisoireita aiheuttava tauti, joka leviää jyrsijöiden, erityisesti metsämyyrien välityksellä. Ihmiseen se tarttuu yleensä jyrsijöiden kuivuneista eritteistä. Myyräkuumetapaukset lisääntyvät syksyisin, ja taudin esiintyvyys vaihtelee Suomessa 3–4 vuoden jaksoissa.

– Kun myyräkuumetta esiintyy, sitä esiintyy aika paljon, Katri Jalava sanoo.

Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkava, yleensä korkea kuume, pahoinvointi sekä selkä- ja vatsakivut. Virus heikentää munuaisten toimintaa, mikä vähentää virtsan määrää. Suomessa myyräkuumeeksi diagnosoituja tautitapauksia on vuosittain noin tuhat. Vähäoireisia taudin muotoja lienee moninkertainen määrä.

– Myyräkuume esiintyy usein myös oireettomana infektiona, ja sen on epäilty olevan yhteydessä kohonneeseen verenpaineriskiin, Jalava kertoo.

Syksyllä syytä käyttää hengityssuojainta

Puumala-virus kestää huonosti lämpöä ja auringonvaloa, joten lämpimillä kesäsäillä sairastumisriski on varsin pieni.

– Jos aikoo siivota pölyisiä liitereitä tai halkovajoja, se kannattaa tehdä nyt vaikkapa jonakin sadepäivänä.

Syksyllä kyseisissä puuhissa tulisi käyttää hengityssuojainta.

– Mutta harvapa tulee sellaista mökille hankkineeksi, Jalava toteaa.

Myyräkuumeeseen ei ole lääkettä. Yleensä tauti paranee muutamien viikkojen kuluessa. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä sekä mahdollisten kipujen hoidosta. Sairaalahoito on aiheellinen, jos oireet ovat rajut tai kunto on heikko. Sairastamista seuraa elinikäinen immuniteetti.

Myyräkuume ei tartu ihmisestä toiseen.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia