Vähentääkö kypäräpakko pyöräilijöiden päävammoja?

Kanadalaistutkimuksessa kävi ilmi, että kypäräpakon käyttöönoton jälkeen päävammojen määrä väheni. Asennemuutokset ja pyöräilyinfrastruktuurin parantaminen osoittautuvat kuitenkin suuremmiksi syiksi hyvään kehitykseen.

Kanadalaistutkijat selvittivät kypäräpakon vaikutusta pyöräilijöiden päävammoihin. Kävi ilmi, että kypäräpakon käyttöönoton jälkeen päävammojen määrä väheni. Suuremmiksi syiksi hyvään kehitykseen paljastuivat kuitenkin asennemuutokset ja pyöräilyinfrastruktuurin parantaminen.

Tutkijat selvittivät, kuinka moni pyöräilijä joutui päävamman vuoksi sairaalaan vuosien 1994 ja 2003 välillä. Tänä aikana kuudessa Kanadan kymmenestä provinssista otettiin käyttöön pyöräilijöiden kypäräpakko.

Alle 18-vuotiaiden pyöräilijöiden päävammojen määrä väheni 54 prosentilla niissä provinsseissa, joissa kypäräpakko otettiin käyttöön. Niissä provinsseissa ja territorioissa, joissa kypäräpakkoa ei ollut, päävammat vähenivät 33 prosentilla.

Aikuisilla päävammat vähenivät 26 prosentilla kypäräpakkoprovinsseissa, mutta pysyivät ennallaan siellä, missä kypäräpakkoa ei ollut.

Kypärän käyttö lisääntyi merkittävästi kypäräpakon myötä. Tutkijat toteavat kuitenkin, ettei kypäräpakko ilmeisesti ollut merkittävin tekijä päävammojen vähenemisessä. Päävammojen määrä oli vähenemässä jo ennen kypäräpakon käyttöönottoa, eikä kypäräpakon käyttöönotto näkynyt päävammatilastoissa.

Tutkijoiden mukaan on selvää, että kypärä suojaa päävammoilta, mutta ainakin tämän tutkimuksen valossa käyttöpakkoa suurempi merkitys oli turvallisuuskampanjoilla, pyöräilyinfrastuktuurin kohentamisella ja sillä, että ihmiset alkoivat käyttää kypärää vapaaehtoisesti.

Tutkijat pitävät mahdollisena sitä, että kypäräpakon vaikutus päävammatilastoissa olisi selvempi, jos mukana olisivat myös lievät vammat, jotka eivät vaadi sairaalahoitoa, sillä niissä kypärän merkitys on suurempi.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.