Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden virusantigeenien pikatestausmenetelmän, jonka avulla voitaisiin tunnistaa koronavirustartunta kymmenessä minuutissa. Testi perustuu TR-FRET-ilmiöön, jossa energia siirtyy kahden valoherkän molekyylin välillä, jos ne ovat tarpeeksi lähellä toisiaan. Ilmiö mahdollistaa virusten osasten mittaamisen.
Testi toimii siten, että testattavan nenänielunäyte sekoitetaan testiliemeen, joka sisältää SARS-CoV-2:n nukleoproteiinia tai piikkiproteiinia tunnistavia vasta-aineita. Vasta-aineet sitoutuvat SARS-CoV-2:n osasiin muodostaen molekyylikasaumia eli komplekseja, jotka voidaan todentaa T-FRET-lukijalla. Tulos saadaan noin kymmenessä minuutissa.
Tutkimusartikkelissaan (Rusanen J. ym. mBio 18.5.2021) tutkijat selvittivät pikatestin toimivuutta 48 näytteellä, jotka sisälsivät eri pitoisuuksia viruksen RNA:ta. Testin avulla pystyttiin tunnistamaan lähes kaikki näytteet, joista soluviljelmässä voitiin eristää SARS-CoV-2.
– Antigeenitestit näyttäisivät korreloivan paremmin sen kanssa, voidaanko näytteestä eristää SARS-CoV-2 eli erittääkö ihminen virusta näytteenottohetkellä, sanoo virologian dosentti, akatemiatutkija Jussi Hepojoki tiedotteessa.
Uuden pikatestin etuna on myös turvallisuus testaajalle, koska virus inaktivoituu pian testiliemeen sekoittamisen jälkeen.
Pikatestistä voisi olla apua esimerkiksi matkustajien testaamisessa sekä oppilaitoksissa.
– Testin teoreettinen kapasiteetti on erittäin suuri. Laskujemme mukaan käsin tehtäviä testejä on mahdollista tehdä jopa 500 kappaletta tunnissa, jos yksi ihminen on testaamassa ja hänellä on käytössään yksi testilaite, Hepojoki arvioi.
Tiiamari Pennanen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.