Monimuotoinen kuntoutus parantaa neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten toimintakykyä ja auttaa heitä arjen hallinnassa.
Tämä ilmeni Oma Väylä -kuntoutushankkeen tutkimustuloksista.
Hankkeessa Kela kehitti monimuotoisen kuntoutuspalvelun neuropsykiatrisesti oireileville 18–35-vuotiaille nuorille aikuisille vuosina 2014–2018.
Kela ja THL tutkivat palvelun soveltuvuutta. Tutkimukseen osallistui 202 kuntoutujaa, joilla oli diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä ja joko ADHD tai ADD.
Kuntoutukseen kuului sekä yksilötapaamisia että ryhmätapaamisia. Osa tapaamisista toteutui kuntoutujan oman arjen ympäristössä, kuten kotona tai oppilaitoksessa.
Puolitoista vuotta kestäneen kuntoutuksen jälkeen kuntoutujien elämässä oli tapahtunut monia myönteisiä muutoksia.
Osallistujien toimintakyky parani ja mielenterveys, sosiaaliset taidot ja osallisuuden tunne vahvistuivat. Kuntoutusjakson alkaessa 107 eli yli puolet kuntoutujista oli työelämän tai opintojen ulkopuolella. Heistä lähes puolet (44 %) onnistui saamaan jalansijaa työ- tai opiskeluelämässä.
– Neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten aikuisten kuntoutus on räätälöitävä asiakkaan lähtökohtien ja tavoitteiden mukaisesti, sillä kuntoutujien toimintakyvyssä ja elämäntilanteessa voi olla suuriakin yksilöllisiä eroja, sanoo THL:n erikoistutkija Kaija Appelqvist-Schmidlechner tiedotteessa.
Jatkotuen tarve osoittautui tärkeäksi. Sitä tarvitaan erityisesti työllistymiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi.
– Jatkossa pitää varmistaa, että kunnille jäävät ja maakuntien vastuulle tulevat palvelut toimivat yhteen ja kokonaisuus saadaan näitä nuoria parhaiten tukevaksi, sanoo THL:n erikoistutkija Riikka Lämsä tiedotteen mukaan.
Teksti: Minna Pihlava
Kuva: Panthermedia