Uusi arvio MERS-viruksen itämisajasta

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on päivittänyt MERS-viruksen itämisajan arvion 14 vuorokauteen aiemmasta kymmenestä vuorokaudesta. Lähi-itään matkustavien on syytä huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja välttää mahdollisuuksien mukaan kontakteja hengitystieinfektioita sairastavien kanssa.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on päivittänyt MERS-viruksen itämisajan arvion 14 vuorokauteen aiemmasta kymmenestä vuorokaudesta. ECDC:n verkkosivuilla todetaan, että Lähi-itään matkustavia on syytä informoida MERS-koronaviruksen esiintymisestä alueella, joskin sairastumisriski on toistaiseksi pieni.

Ihmisillä tauteja aiheuttavat koronavirukset tarttuvat hengitystie-eritteiden välityksellä. MERS-koronaviruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan MERS-koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen Lähi-idästä palaavilla matkailijoilla. THL mainitsee verkkosivuillaan seuraavat maat: Arabiemiirikunnat, Bahrain, Iran, Irak, Israel, Jemen, Jordania, Kuwait, Libanon, Oman, Palestiina, Qatar, Saudi-Arabia sekä Syyria.

Eurooppaan (Englanti, Saksa, Ranska ja Italia) sekä Tunisiaan virus on kulkeutunut matkailijoiden mukana. Ihmisestä toiseen tapahtuneita tartuntoja on todettu mm. Englannissa, Saudi-Arabiassa, Jordaniassa, Ranskassa ja Italiassa.

70 vahvistettua tautitapausta

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 23.6. mennessä on maailmanlaajuisesti ilmoitettu 70 laboratoriossa vahvistettua tautitapausta, ja sairastuneista 39 on menehtynyt.

Tämänhetkisen tiedon perusteella lähes kaikilla sairastuneilla henkilöillä on ollut vakava hengitystieinfektio kuten keuhkokuume. Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta. Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia.

Jos Lähi-itään suuntautuneen matkan aikana tai 14 vuorokauden kuluessa sen päättymisestä ilmenee oireita, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

Tuoreessa riskinarviossaan ECDC kehottaa EU:n jäsenvaltioita tarkkailemaan todennetusti MERS-infektioon sairastuneiden lähipiiriin kuuluvia mahdollisten oireiden varalta. Tarkkailua tule jatkaa 14 vuorokauden ajan viimeisestä altistumisesta.

ECDC ohjeistaa jäsenmaitaan myös jäljittämään ne henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä laboratoriovarmennettuun MERS-infektioon sairastuneiden kanssa lennoilla.

Kädet pestävä riittävän usein

Koska MERS-viruksen tartuntalähde ja -reitit ovat vielä epäselviä, tärkein keino ehkäistä tartuntoja on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, THL opastaa. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja tarvittaessa saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.

THL:n mukaan matkailijoiden on hyvä välttää kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä sekä käyttää pullotettua vettä. Lisäksi on syytä välttää läheistä kosketusta luonnoneläimiin sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin, vaikka tartuntojen mahdollista eläinperäistä lähdettä ei tunneta.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta Potilaan Lääkärilehdessä:
MERS on uusi vakavia hengitystieinfektioita aiheuttava koronavirus