Pian kaikilla halukkailla on mahdollisuus käydä kommentoimassa luonnosta uusiksi pohjoismaisiksi ravitsemussuosituksiksi.
– Suomalaiset suositukset saadaan todennäköisesti keväällä 2014, arvioi kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Schwabin mukaan pohjoismaisissa suosituksissa aikaa on vienyt valtavan tutkimusaineiston seulominen. Tutkimusten näytönasteen arviointi on johtanut tutkimusjoukoltaan pienten tai asetelmiltaan ja menetelmiltään heikkojen tutkimusten hylkäämiseen.
Pohjoismaisia suosituksia täydentävät maakohtaiset suositukset, koska ruokakulttuurit eroavat. Tanskalaiset saavat ravinnostaan huomattavasti enemmän sokeria kuin muut, ruotsalaisten ruoka ja varsinkin leipä ovat muita suolaisempia.
– Etenkin D-vitamiini jakaa näkemyksiä, vaikka vähäinen auringonvalo on kaikkien pohjoismaiden ongelma, Schwab huomauttaa.
Schwab toteaa uusien, entistä tarkempien tutkimusmenetelmien tuovan koko ajan uutta tietoa. Esimerkiksi entistä hienojakoisempi analyysi tulee tarkentamaan tietoa ruokavalion vaikutuksesta HDL- ja LDL-kolesterolipartikkeleihin.
– Oman yliopistomme tutkimukset ovat jo paljastaneet, että geeniperimältään erilaiset ihmiset hyötyvät eri tavoin ravitsemuksen muutoksista.
Ulla Järvi
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 44/12.