Työryhmät tekevät selvityksiä ja esityksiä potilaiden hoidon parantamiseksi. Asiantuntijat kirjoittavat Käypä hoito -suosituksia ja ohjeita erilaisten hoitomenetelmien tehosta ja turvallisuudesta. Suositukset ovat sitä vakaammalla pohjalla mitä paremmin ne perustuvat tutkimuksen tuomaan näyttöön, jonka aste ilmoitetaan kansainvälisesti hyväksyttyjen kriteerien perusteella. Uudet hoitomuodot otetaan käyttöön näytön perusteella.
Tai näin ainakin on tehty viime aikoihin asti. Valtakunnan säästötoimien kohteeksi on jälleen kerran joutunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos mukaan lukien FINOHTA. Näyttölääketieteellä on omat menetelmänsä, joiden oppiminen, ylläpito ja kehittäminen vaativat erityisosaamista substanssin hallitsemisen lisäksi. Uusia merkittäviä ja kliinikkoakin ilahduttavia menetelmiä ovat olleet yksittäisten potilaiden, ei vain keskiarvojen, huomioiminen näytön tuotossa osana yksilöllisen lääketieteen tavoitteita.
Näyttö perustuu tutkittuun tietoon. Jos ei ole kliinistä tutkimusta, ei synny näyttöäkään. Biopankkien ja digitaalisen tiedon keruun aikakausi tarjoaisi huikeat mahdollisuudet kliinisen lääketieteellisen tutkimuksen tulosten pohjalta syntyvälle näytölle ja yksilöllisen hoidon kehittämiselle.
Kliinisen tutkimuksen tukijalka, EVO-rahoitus, on menetetty voimavara kuten kohta myös kliiniset tutkijatkin. Viisaat ministerit tietysti ymmärtävät, että jos ei ole tutkimusta niin ei silloin tarvita näyttölääketiedettäkään. Maamme on niin pienikin, että emme oikeastaan edes tarvitse omaa kliinistä tutkimusta. Voimme hyvin käyttää CDC:n, NICEn ja SBU:n suosituksia ja keskittää kaikki voimavaramme osaamisen johtamisen tutkimukseen ja prosessien hiomiseen.
Massachusetts General Hospital muistaa säännöllisesti alumnikirjeellä, jossa kerrotaan viimeaikaisista sikäläisistä saavutuksista. Bowditch-palkintoa ei annettu tri Dunnille tutkimustyöstä vaan aivan muista ansioista: ”Dr. Peter Dunn, was recognized for establishing and leading multidisciplinary value analysis teams for cost awareness and reduction strategies, including all aspects of perioperative care across the Partners system”.
Päivystävä dosentti huokaa syvään ja lupaa löytää jotain ylentävää seuraavaan kolumniinsa.
CDC = Centers for Disease Control and Prevention (USA)
NICE = The National Institute for Health and Care Excellence (UK)
SBU = Statens beredning för medicinsk utvärdering (Ruotsi)
Eija Kalso
LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.
Lue myös nämä Eija Kalson kirjoitukset:
Kuolema kliinisessä lääketutkimuksessa
Asiantuntijuuden sietämätön raskaus
Kivusta kiinni ajoissa
Mikä ihmeen fibromyalgia?
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.