Uskomukset marihuanan lääkekäytöstä tavallisia lääkäreilläkin

Syöpäpotilaiden kivun hoitoa marihuanalla ei ole tutkittu lainkaan satunnaistetussa asetelmassa, kirjoittaa Sirkku Jyrkkiö.

Lääkkeellinen marihuanan käyttö on sallittua Yhdysvaltojen 30 osavaltiossa. ­Amerikkalaisista syöpälääkäreistä suurin osa kertoo keskustelevansa marihuanan käytöstä potilaiden kanssa ja puolet suosittelee marihuanaa kivun, pahoinvoinnin ja kakeksian hoitoon, vaikka lääketieteellinen näyttö sen puolesta puuttuu.

Tutkimuksessa kysyttiin 400 syöpälääkäriltä lääkkeellisen marihuanan käytöstä potilaiden hoidossa, ja 63 prosenttia vastasi. Vaikka vain kolmasosa vastaajista koki, että heillä on tarpeeksi tietoa marihuanan lääkkeellisestä käytöstä, puolet oli kuitenkin ­suositellut sitä potilailleen. 67 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lääkkeellinen ­marihuanan käyttö on hyödyllistä muun kivun hoidon lisänä, ja 65 prosenttia uskoi, että ­marihuana auttaa anoreksiaan ja kakeksiaan tehokkaammin kuin muut hoitomuodot.

Lääkkeellinen marihuana on tavanomaista marihuanaa, jota voi polttaa, niellä, käyttää kielen alla tai iholla tai esimerkiksi höyryttämällä. Siinä on satoja vaikuttavia aineita. Syöpäpotilaiden kivun hoitoa marihuanalla ei ole tutkittu lainkaan satunnaistetussa asetelmassa, ja näyttö anoreksiaa tai kakeksiaa hoitavasta vaikutuksesta on niukkaa.

On hämmentävää, kuinka helposti marihuanan päihdekäyttöön perustuvat ­uskomukset ovat levinneet akateemisesti koulutettujen lääkärien keskuudessa. Se, että poliittisesti on päätetty sallia marihuanan käyttö lääkinnälliseen tarkoitukseen, ei ole sama asia kuin että sen käytölle olisi lääketieteellistä perustetta. On selvää, että syöpäpotilaiden oireita pitäisi voida hoitaa nykyistä paremmin. Uusia hoitoja pitää ilman muuta tutkia, mutta uskomuslääkintään sortuminen ei paranna syöpäpotilaiden hoitoa.

Lähde:

Braun I, Wright A, Peteet J ym. Medical oncologists’ beliefs, practices, and knowledge regarding marijuana ­used ­therapeutically: A nationally representative survey study. J Clin Oncol, verkossa ensin 10.5.2018. doi: 10.1200/JCO.2017.76.1221

Kirjoittaja:

Sirkku Jyrkkiö

dosentti, osastonylilääkäri

TYKS, syöpätautien klinikka

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 24-31/2018.