Uskaltaisitko hoitaa kohtusyöpää hormonikierukalla?

Retrospektiivisessä tutkimuksessa oli mukana 32 potilasta, joiden kohtusyöpää tai sen esiastetta hoidettiin levonorgestreelikierukalla.

Ilmeisesti kohtusyöpää voidaan tietyissä tilanteissa hoitaa hormonikierukalla, tai ainakin se voi pysäyttää taudin ­etenemisen.

Retrospektiivisessä tutkimuksessa oli mukana 32 potilasta, joiden kohtusyöpää tai sen esiastetta hoidettiin levonorgestreelikierukalla. Limakalvomuutoksia seurattiin neljä vuotta määrävälein. 17 naisella löydös oli lähtötilanteessa hyvin tai kohtalaisesti erilaistunut endometriumsyöpä, joka ei ollut ­tunkeutunut syvälle kohdun lihas­kerrokseen.

Kierukkahoidon valinnan perusteena olivat vaikeat liitännäissairaudet, ­yleisimmin huomattava ylipaino: ­potilaiden painoindeksi oli keskimäärin 45 kg/m2, lihavin potilas painoi noin 200 kg. Yhdeksän naista valitsi kierukkahoidon, koska he halusivat säilyttää hedelmällisyyden. Yksi heistä synnyttikin normaalisti seuranta-aikana.

PAD ja kliininen tilanne näyttivät syövän esiasteen solukuvan hävinneen 80 %:lta jo puolessa vuodessa. Hyvin erilaistuneissa syövissä solu­kuva parani 67 %:lla ja kohtalaisesti erilaistuneissa 75 %:lla. Solukuva paheni vain kolmella potilaalla. Huono hoitovaste, jossa histologia ei tullut paremmaksi tai paheni, näytti olevan yleisempi, mikäli kohdun koko oli lähtötilanteessa keskimääräistä suurempi tai jos 6 kuukauden tutkimuksessa näytteissä ei ollut selvää progesteronivaikutusta.

Kyseessä oli retrospektiivinen ja kontrolloimaton tutkimus, jossa potilaat olivat huomattavan valikoituneita liitännäissairauksiensa takia. Hormonikierukan syövänhoitovaikutuksen osoittamiseksi tarvittaisiin riittävän laaja kontrolloitu prospektiivinen tutkimus. Sellaiselle voisi olla vaikeaa saada eettistä lupaa tai laajempaa hyväksymistä potilailta. Näin ollen hormonikierukkahoito jää toistaiseksi erikoistapauksien varalle, kun tavanomaiset hoidot katsotaan liian riskialttiiksi.

Lähde:

Pal N, Broaddus R, Urbauer D ym. Treatment of low-risk endometrial cancer and complex atypical hyperplasia with the levonorgestrel-releasing intrauterine device. Obstet Gynecol 2018;131:109–16.

Kirjoittaja:

Pertti Kirkinen

professori

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 8/2018.