Useassa sairaalassa myös potilas voi raportoida vaaratilanteista

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa potilas tai hänen omaisensa voi tehdä ilmoituksen nimettömänäkin. Ilmoitus menee ensimmäiseksi potilas­turvallisuuspäällikölle, joka ohjaa sen oikeaan yksikköön.

Yhä useammassa sairaalassa myös potilas voi raportoida havaitsemistaan ­vaaratilanteista. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa potilas tai hänen omaisensa voi tehdä ilmoituksen nimettömänäkin.

– Järjestelmää luotaessa meilläkin jotkut olivat huolissaan, että vaara­tilanneilmoituksia tulvii ja potilaat valittavat turhasta. Näin ei ole käynyt. Vuoden alussa käynnistetty järjestelmä on tuottanut alle 20 ­ilmoitusta, ja ne ovat ­olleet hyvinkin asiallisia havaintoja hoitoketjun toiminnasta, KYS:n potilas­turvallisuus­päällikkö, terveys­tieteiden tohtori Kaisa Haatainen kuvailee.

Tyypillinen tilanne on potilaan tai omaisen huomaama puute potilasasiakirjoissa. Lääkeallergia tai lääkeinteraktio voi olla jäänyt kirjaamatta, jolloin potilas voi saada vaarallisen lääkkeen tai annostelun. Jos niin ei ehdi käydä, vahinkoa ei synny, mutta sama virhe saattaa toistua uudelleen, jos kirjaamis­käytäntöjä ei täsmennetä.

Ilmoituksen voi tehdä internetissä nimettömänä tai lomakkeen voi tulostaa paperille KYS:n kotisivuilta. Ilmoitus menee ensimmäiseksi potilas­turvallisuuspäällikölle, joka ohjaa sen oikeaan yksikköön.

– Tavoitteemme on, että jokainen ilmoitus käsitellään siinä toimipisteessä, missä vaaratilanne on havaittu, mikäli se ilmoituksesta käy ilmi. Monet osastot ja ylilääkärit ovatkin ottaneet ilmoitukset todella vakavasti, ja vaara­tilannetta on saatettu käydä läpi myös yhteisesti osastokokouksessa. Ilmoittaja saa aina vastauksen, miten ilmoitus on käsitelty ja mihin toimenpiteisiin se on johtanut, Haatainen kertoo.

Haatainen korostaa, ettei vaaratilanneilmoituksella ole tarkoitus kuitata ­esimerkiksi mahdollista potilasvahinkoa, vaan ilmoittajalle menevässä ­vas­tauksessa neuvotaan ja ohjataan muun muassa potilasasiamiehen ­pakeille.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 40/13.