Ummetusta joulun jälkeen — mitä tehdä?

Kärsitkö ummetuksesta joulun jälkeen? Katso vinkkimme, mitä tehdä vaivalle.

Joulun herkkujen jälkeen vatsa saattaa ummettaa tai olla muutoin epätasapainossa.
Adobe
Joulun herkkujen jälkeen vatsa saattaa ummettaa tai olla muutoin epätasapainossa.

Milloin voidaan puhua ummetuksesta?

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetus on kyseessä, kun ulostamiskerrat vähenevät tai uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.

Mistä ummetus johtuu?

Suurin ummetuksen aiheuttaja on elämäntavat. Vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja myös liian vähäinen nesteiden saanti voivat aiheuttaa ummetuksen.

Muita syitä ummetukselle ovat:

  • toistuva ulostuksen pidättäminen (suoli ”oppii” tyhjenemään harvoin)
  • jotkut lääkkeet (mm. opioidi-kipulääkkeet, jotkut sydänlääkkeet ja monet psyykelääkkeet)
  • sairaudet (mm. diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, MS-tauti, Parkinsonin tauti)
  • ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)
  • raskaus

Mitä tehdä ummetukselle?

Jos ummetus aiheuttaa vaivoja, se kannattaa hoitaa.

Ummetuksen hoidon perustana ovat sopivan kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteen nauttiminen, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi. Ne eivät vaikuta välittömästi; vaikutus voidaan arvioida vasta 1–2 kuukauden kuluttua.

Jos ummetus johtuu vain hetkellisistä elämäntapojen huonontumisesta, eikä edellä mainitut ohjeet auta, lääkkeet voivat olla yksi keino helpottaa ummetusta.

Jos omahoito ei auta ummetukseen, voi käydä apteekissa ja kysyä henkilökunnalta lääkkeellistä apua vaivaan.
Adobe
Jos omahoito ei auta ummetukseen, voi käydä apteekissa ja kysyä henkilökunnalta lääkkeellistä apua vaivaan.

Mitä lääkettä ummetukseen?

Apteekista saa ilman reseptiä useita erilaisia ummetuslääkkeitä.

Jos oireet häiritsevät kovin eivätkä lääkkeettömät hoidot riitä avuksi, suositellaan ensisijaisesti makrogolia (Pegorion®, Movicol®).

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laktuloosia (Levolac®, Duphalac®) tai kuituvalmisteita (Vi-Siblin®). Annostusta voidaan säätää siten, että ummetus helpottuu, mutta ei muutu ripuliksi.

Suolta stimuloivia laksatiiveja, kuten sennaglykosideja (Aqiolax®, Pursennid Ex-Lax®), bisakodyyliä (Toilax®) ja natriumpikosulfaattia (Picorion®, Laxoberon®) suositellaan vasta, jos muut keinot eivät auta. Ne on tarkoitettu vain tilapäiseen muutaman päivän käyttöön.

Hankalan ummetuksen laukaisemiseen voi käyttää apteekista saatavia pienoisperäruiskeita. Niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Peräruiskeella laukaistun ummetuksen hoitoa jatketaan usein makrogolilla tai laktuloosilla.

Apteekkihenkilökunta neuvoo oikean valmisteen hankinnassa ja käytössä.

Milloin lääkäriin?

Jos ummetuksen lisäksi ilmenee pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jos itsehoito ei auta ja ummetus jatkuu, kannattaa tutkituttaa asia. Varsinkin jos ummetukseen liittyy muita oireita, kuten veriulosteita, mustia ulosteita, jatkuvaa väsymystä, laihtumista tai outoja vatsakipuja.

Lähde: Terveyskirjasto