Ihminen ulostaa normaalisti 8-72 tunnin välein. Jos ulostamiskerrat vähenevät tai uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on vaikeaa, voidaan puhua ummetuksesta.
Ummetus on yleinen vaiva ja siitä kärsii arviolta 8-26 prosenttia terveistä aikuisista. Ummetus on yleisempää naisilla kuin miehillä ja vaiva yleistyy iän myötä.
Mistä ummetus johtuu?
Suurin syy ummetukseen on elämäntavat.
Liian vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja liian vähäinen nesteiden saanti aiheuttavat ummetusta.
Myös monet lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, kuten esimerkiksi monet sydänlääkkeet, monet psyykenlääkkeet sekä nesteenpoistolääkkeet.
Myös toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa johtaa ummetukseen.
Ummetusta esiintyy myös monissa sairauksissa. Näitä ovat:
- diabetes
- kilpirauhasen vajaatoiminta
- aivoinfarkti
- MS-tauti
- Parkinsonin tauti
- masennus
- anoreksia
- paksu- ja peräsuolisyöpä
- ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)
Ummetus on yleistä myös raskauden aikana.
Ummetuslääkkeistä apua?
Apteekista saa ilman reseptiä useita eri ummetuslääkkeitä. Ensisijaisesti suositellaan makrogolia, laktuloosia ja kuituvalmisteita sisältäviä lääkkeitä.
Näiden lääkkeiden vaikutus alkaa heti, mutta näkyy parhaiten 1-2 päivän kuluttua. Näitä lääkkeitä voi käyttää hankalassa ummetuksessa pitkiäkin aikoja, mutta ei säännöllisesti.
Suolta stimuloivia laksatiiveja, sennaglykosideja, bisakodyyliä ja natriumpikosulfaattia suositellaan vasta, jos muut keinot eivät auta.
Näitä lääkkeitä ei tule käyttää paria päivää pidempään. Jos niitä käyttää pitkäaikaisemmin, suoli tottuu niihin eikä toimi enää normaalisti ilman lääkkeitä.
Hankalan ummetuksen voi laukaista myös apteekista saatavalla pienoisperäruiskeella. Niitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön.
Ummetuksen itsehoito ilman lääkkeitä
Vaikka ummetuksen lääkehoidosta voi saada hetkellisesti apua, tärkein keino ehkäistä sekä hoitoo ummetusta on elämäntapahoito.
Kuitupitoinen ruokavalio: Kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä ja sitovat suolessa vettä ja kuohkeuttavat ulostetta.
Kuitua saa muun muassa kasvikunnan tuotteista (viljat, kasvikset, hedelmät ja marjat). Lisäksi kaura-, vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheet voivat olla hyvä lisä.
Ummetuspotilaan tulisi saada päivässä 30-35 grammaa kuitua päivässä.
Aluksi kuitupitoinen ruokavalio voi aiheuttaa kaasunlisäystä ja vatsavaivoja. Kuitupitoisen ruokavalion hyödyt on nähtävissä 1-2 kuukauden kuluttua.
Kuitupitoiseen ruokavalioon kannattaa siirtyä tämän vuoksi pikkuhiljaa.
Myös nesteitä tulee juoda riittävästi kuitulisien yhteydessä, suositus on 1,5-2 litraa päivässä.
Lisää ummetuksen ravitsemushoidosta löytyy täältä .
Liikunta :Liikunnan lisääminen vähentää ummetusta. Liikunnan laadulla ei ole väliä, kunhan sitä tulee riittävästi.
Säännöllinen ulostamisrytmi :Suolta voi myös opettaa säännöllisemmäksi. Aamupalan jälkeen käydään vessassa ja istutaan hetki, vaikka ulostetta ei tulisikaan. Harjoittelua jatketaan useita viikkoja.Myös hyvä ulostamisasento on tärkeä. Paras asento on silloin, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla.
Ummetusta pahentavat ruoat
Tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa ummetusta. Näitä ovat muun muassa:
- banaani
- mustikka
- vaalea pasta
- vahva musta tee
- juusto
Näistä ei kuitenkaan ole olemassa luotettavaa tutkimusnäyttöä, vaikka moni kokee niiden pahentavan ummetusta. Yllämainittuja ruoka-aineita ei tarvitse jättää kokonaan pois ruokavaliosta, mutta niitä voi vähentää, jos huomaa niiden pahentavan ummetusta.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa mennä siinä vaiheessa, jos ummetus itsehoidosta huolimatta häiritsee jokapäiväistä elämää.
Lisäksi jos ummetuksen lisäksi vatsakivut tai ulostamiseen liittyvä kipu pahenee.
Veriulosteet, mustat ulosteet, jatkuva väsymys, laihtuminen ja oudot vatsakivut ovat syy lähteä lääkäriin.
Myös jos normaalisti toiminut vatsa yhtäkkiä muuttuu, on hyvä käydä tutkituttamassa itsensä.
Lääkärissä voidaan selvittää ummetuksen syytä usein keinoin. Lääkäri voi tutkia vatsan, peräaukon ja peräsuolen loppuosan ja määrätä laboratoriokokeilla. Tarvittaessa perä- ja paksusuoli voidaan tähystää.
Lääkäri voi määrätä ummetukseen lääkehoitoa tai laukaista ummetuksen peräruiskeella.