Ulosteensiirrot toimivat mutta tutkimustieto vielä vähäistä

Tutkimusten mukaan uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja ripulin hoidossa ulosteensiirrot tehoavat 80–90 prosentissa tapauksista, kun antibiootit auttavat vain 20–25 prosenttia potilaista.

Ulosteensiirto on tehokas hoitomuoto Clostridium difficile -infektioihin, tutkimuksista tiedetään, mutta ulosteensiirrot saattavat auttaa myös moniin muihin sairauksiin. Meneillään on muun muassa tutkimuksia, joissa niitä kokeillaan ärtyvän suolen oireyhtymän, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa autismin hoidossa.

British Medical Journalissa julkaistussa pääkirjoituksessa tutkimusnäyttöä pidetään riittävänä Clostridium difficilen aiheuttamien toistuvien infektioiden ja ripulien osalta.

Tutkimusten mukaan uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja ripulin hoidossa ulosteensiirrot tehoavat 80–90 prosentissa tapauksista, kun antibiootit auttavat vain 20–25 prosenttia potilaista. Toistuvana Clostridium difficile -infektiot voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Muiden sairauksien osalta tutkimustieto on vielä vähäisempää. Vielä ei myöskään ole selvyyttä, mitkä monista eri siirtotavoista ja menetelmistä ovat tehokkaimmat.

Vaikka ulosteensiirrot ovat turvallisia, tiedossa on muutamia tapauksia, joissa potilas on esimerkiksi lihonut selittämättömästi ulosteensiirron jälkeen. Tällaisten tapausten vuoksi ulosteensiirron saaneita pitäisi seurata tarkoin.

Ulosteensiirtoja on tutkittu Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Siirteet saadaan yleensä lähiomaisilta. Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen.

Lue myös:
Ulosteensiirto hoitona – missä mennään?
Hyvillä bakteereilla kiilataan pahat pois?
Bakteerihoito tehokkain uusiutuvaan bakteeriripuliin

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ 2015;351:h5149

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.