Lääkärit Tupakkaa Vastaan (DAT) esitti Lääkäripäivillä 2015, että kaikilta raskaana olevilta tulisi ensimmäisellä neuvolakäynnillä mitata uloshengityksen häkäpitoisuus. Kaikkiin Suomen äitiysneuvoloihin tulisi hankkia häkämittari, jolla voidaan helposti osoittaa säännöllinen tupakointi, altistuminen runsaalle passiivitupakoinnille ja myös tupakoinnin väheneminen (1). Häkämittauksen tulokset olisi merkittävä myös potilastiedostoon ja neuvolakorttiin.
Yleinen luulo on, että äitien tupakointi ei ole iso ongelma. Kuitenkin vuosittain lähes 10 000 sikiötä altistuu kohdussa nikotiinille, häkäkaasulle, raskasmetalleille ja muille tupakansavun yhdisteille. Hiilimonoksidi sitoutuu veren punasolujen hemoglobiiniin muodostaen karboksihemoglobiinia (COHb). Mittari laskee äidin veren karboksihemoglobiinipitoisuuden ja arvioi saman sikiöltä; sikiön veressä pitoisuus on noin kaksinkertainen äidin COHb-arvoon verrattuna (2).
DAT on esittänyt vetoomuksensa sosiaali- ja terveysministeriölle sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Sen allekirjoittivat myös Suomen Gynekologiyhdistys, Kätilöliitto ja Terveydenhoitajaliitto. Aloitteessa toivotaan, että vastuulliset viranomaiset ryhtyvät samalla pikaisiin toimiin äitiysneuvolaohjeistuksen ja -käytäntöjen kehittämiseksi niin, että raskaana olevien äitien tupakointi vähenee hyvälle eurooppalaiselle tasolle.
Häkämittari-kampanja sai tuulta purjeisiin, kun Lions- ja Rotaryklubit ryhtyivät keväällä 2015 lahjoittamaan mittareita neuvoloille. Myös kunnat ovat hankkineet mittareita neuvoloihin. Ensi kokemukset ovat olleet hyviä. Nyt Keski-Satakunnassa on alkamassa häkämittarien käyttöä selvittävä tutkimus.
Suomi on ainoa Skandinavian maa, jossa raskaana olevien tupakointi on edelleen samalla tasolla (15,5 %) kuin 1980-luvulla. Ruotsissa 30 % äideistä tupakoi 1980-luvun alussa, mutta nyt enää vain 5,5 %. Nuuska ei Ruotsin menestystarinaa selitä, sillä vain alle prosentti äideistä käyttää nuuskaa. Britanniassa häkäpitoisuuden mittaus on sisältynyt raskauden hoitosuositukseen vuodesta 2010 (3).
Kirjoittaja:
Hannu Vierola
LL, naistentautien erikoislääkäri
Iisalmi
Lääkärit Tupakkaa Vastaan -työvaliokunta
Kuva: Panthermedia
Kirjallisuutta
1. Bailey BA. Using expired air carbon monoxide to determine smoking status during pregnancy: preliminary identification of an appropriately sensitive and specific cut-point. Addict Behav 2013;38:2547–50.
2. Gomez C. Expired air carbon monoxide concentration in mothers and their spouses above 5 ppm is associated with decreased fetal growth. Prev Med 2005;40:10–5.
3. National Institute of Clinical Excellence (NICE): Smoking: stopping in pregnancy and after childbirth 2010. http://www.nice.org.uk/guidance/ph26
Lue myös:
Häkämittarit neuvoloihin
Raskaudenaikainen tupakointi on Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa
Riki Sorsa kysyy videolla: Lopetinko liian myöhään?