Ukrainalaislääkäri: Ihmiset haluavat nyt puhua

– Ihmisiä hakeutuu lääkärien vastaanotoille ilman fyysisiä vaivoja, he haluavat keskustella jonkun kanssa kokemastaan. Uhrien omaisten tilanne on vaikea juuri nyt hautajaisten alla, ukrainalainen lastenlääkäri Olena Kostiuk kertoo Lääkärilehdelle.

Viime viikolla rajuiksi väkivaltaisuuksiksi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kärjistyneet mielenosoitukset ovat nyt rauhoittuneet. Ukrainalainen lastenlääkäri Olena Kostiuk kertoo Lääkärilehdelle, että ihmiset ovat saaneet olosuhteisiin nähden hyvin apua fyysisiin vammoihinsa ja nyt on henkisen tuen vuoro.

– Ihmisiä hakeutuu lääkärien vastaanotoille ilman fyysisiä vaivoja, he haluavat keskustella jonkun kanssa kokemastaan. Uhrien omaisten tilanne on vaikea juuri nyt hautajaisten alla.

Kiovaan pystytettiin nopeasti useita kenttäsairaaloita, muun muassa hotelliin ja kirkkoihin. Kostiuk oli mukana vapaaehtoistyössä ja auttoi kirkkosairaalassa iltaisin työpäivänsä jälkeen. Hän työskentelee apulaisprofessorina lääketieteellisessä akatemiassa Kiovassa.

"Help and go"

Kostiukin mukaan Kiovaan saapui vapaaehtoisia lääkäreitä ja hoitajia monista Euroopan maista.

– Olen kiitollinen ja hämmästynyt kaikesta avusta. Kaupunkiin saapui kenttäsairaaloita, joissa oli hyvä leikkausvalmius ja osaava henkilökunta kirurgitiimeineen. Kysyin monilta, miksi tulitte. Useilla oli ukranalaisjuuria.

Kiovan väkivaltaisuuksissa kuoli yli 100 ihmistä, ja virallisten tietojen mukaan noin 1 000 loukkaantui. Kostiuk kuitenkin arvioi, että loukkaantuneita olisi lähemmäs 3 000.

– Vain valtionsairaalaan hakeutuneiden tiedot kirjattiin, kenttäsairaalat toimivat "help and go" -periaatteella.

Kostiukin mukaan hallitusta vastustaneet potilaat eivät aiemmin uskaltautuneet hoitoon valtionsairaaloihin, mutta viime viikon tilanteessa kaikki vakavasti loukkaantuneet vietiin hoitoon niihin.

Kipeä aihe vielä pitkään

Olena Kostiuk auttoi kenttäsairaalassa hoitamaan ihmisten pienempiä vammoja. Hän kertoo, että hoidettavat lapset pyrittiin siirtämään tiloihin, joissa he eivät näkisi pahoin loukkaantuneita potilaita.

Joidenkin lasten kohtalot jäävät askarruttamaan.

– Yritämme kerätä rahaa ja muuta apua teini-ikäiselle pojalle, joka on lastensairaalassa hoidettavana luodin aiheuttaman keuhkovamman takia. Pojalla ei ole vanhempia, Kosniuk kertoo.

Kosniuk muistuttaa, että kaikki tapahtunut tulee olemaan kipeä aihe ihmisten mielissä vielä pitkään, eikä Ukrainan poliittinen tilanne ratkea helposti eikä nopeasti.

Siinä missä Kreikan talouskriisi on ajanut nuoria lääkäreitä muualle Eurooppaan, Ukrainan kriisi ei Kosniukin mukaan aiheuttane vastaavaa ilmiötä.

– Kysymys on lähtemisen mahdollisuuksista, mutta myös siitä, onko halukkuutta lähteä. Koen, että monet ukrainalaiset lääkärit haluavat hyvän koulutuksen ja hakevat oppia myös ulkomailta, jotta voivat auttaa nimenomaan ukrainalaisia, Kosniuk summaa.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Olena Kosniuk

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta