Tyräverkko poistetaan usein kivun vuoksi

Modernissa tyräkirurgiassa aikuisille asetetaan lähes aina synteettisiä verkkoja vahvistamaan kudosplastiaa.

Verkko on useimmiten polypropyleeniä, polyesteriä tai biologista kalvoa. Tyräkirurgian ykköslehdessä analysoitiin 105 tapausta ja selvitettiin, miksi verkko jouduttiin poistamaan.

Potilaiden keski-ikä oli 53 vuotta, miehiä oli 58 % ja kipu verkon alueella oli keskimäärin 5 asteikolla 0–10. Pois­tetuista verkoista nivusverkkoja oli 79 % ja vatsan etuseinän verkkoja 29 %. Yllättävää kyllä, nivusalueella infektio (4 %) ei ollut yleisin syy, vaan pitkittynyt vaikea kipu (91 %). Vatsan etuseinän tyrissä verkko aiheutti poikkeavaa kipua 37 %:lle potilaista ja oli infektoitunut 43 %:lla.

Kirurgiassa on totuttu poistamaan infektoitunut vierasesine tai implantti, mutta kokemukseni mukaan ainakaan nivusalueen polypropyleeniverkkoa ei aina tarvitse poistaa pinnallisen haava­infektion takia. Jos nivusalueelle jää krooninen fisteli tai absessi, verkko on tietysti poistettava.

Avoleikkauksessa laitettu verkko on yleensä helpompi poistaa kuin laparo­skopiassa asetettu. Verkon poistoa ei aina seuraa uusi tyrä, koska verkko on jo aiheuttanut arpikudoksen leikkaus­alueelle. Jos nivusverkko poistetaan vaikean kivun takia, pinteessä ollut nivushermo yleensä katkeaa tai vapautuu ja potilaan vaiva lievittyy. Nivuskivun hoitona verkon osan poisto tai yksittäisen hermon katkaisu on huonompi vaihtoehto kuin koko verkon poisto.

Lähde: Sharma R ym. Why we remove mesh. Hernia 2018;22:953.

Kirjoittaja:

Hannu Paajanen

gastrokirurgian professori

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 5/2019.