Leikkauspotilaan ennuste saattaa kanadalaistutkijoiden mukaan riippua osin siitä, mihin vuorokauden aikaan potilas leikataan. Riskit ovat suurimmat yöllisissä leikkauksissa.
Kanadalaisten havainnot perustuvat yhdessä montrealaissairaalassa vuosina 2010–2015 leikattujen potilaiden potilastietoihin. Tuona aikana sairaalassa tehtiin yhteensä 42 000 leikkausta, joista runsaat 10 000 oli hätäleikkauksia.
Kun tutkijat huomioivat potilaiden iän, terveydentilan ja riskit, he havaitsivat potilaiden kuolleisuuden vaihtelevan sen mukaan, mihin vuorokauden aikaan heidät oli leikattu. Verrattuna aamulla ja päiväsaikaan (7:30–15:30) leikattuihin, riski menehtyä 30 päivän sisällä leikkauksesta oli kaksinkertainen potilailla, jotka leikattiin yöllä kello 23:30 ja 7:30 välillä. Myös illalla leikattujen kuolleisuus oli suurempaa kuin päivällä leikattujen, mutta ero ei ollut yhtä suuri.
Tulokset eivät paljasta, mistä erot kuolleisuudessa johtuvat, mutta mahdollisesti henkilökunnan vireystila on yöllä heikompi ja sairaalan miehitys vähäisempi, mikä voi vaikuttaa mm. siihen, miten nopeasti potilas pääsee leikkaukseen. On myös mahdollista, että yöllä leikataan enemmän kiireellisiä tapauksia, joita ei voi lykätä aamuun. Oli syy mikä tahansa, tutkijat suosittavat, että leikkauksen ajankohta huomioitaisiin arvioitaessa potilaan riskejä.
Samanlainen ilmiö on havaittu myös tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu vuorokauden ajan vaikutuksia sydänpotilaiden ja aivoverenkiertohäiriöön sairastuneiden hoitoon. Myös synnytyksissä on enemmän ongelmia viikonloppuisin.
Tulokset esiteltiin anestesialääkäreiden maailmankongressissa Hong Kongissa.
Lähde:
World Congress of Anaesthesiologists 2016:poster presentation 601.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva:
Panthermedia