Antioksidantti resveratrolin, jota on mm. punaviinissä, suklaassa ja viinirypäleissä, on uskottu suojaavan mm. sydänsairauksilta ja syövältä.
Ruokavaliostaan päivittäin runsaasti resveratrolia saaneita tutkittiin Chiantin alueella asuneiden keskuudessa. 65-vuotiaita tai tätä vanhempia naisia ja miehiä (n = 783) seurattiin prospektiivisessa tutkimuksessa yhdeksän vuoden ajan. Resveratrolin saantia seurattiin mittaamalla aineen metaboliitteja virtsasta.
Pitkäikäisyys tai menehtyminen sydänsairauksiin tai syöpään eivät liittyneet resveratrolin saantiin. Tutkijoiden mukaan usko resveratrolin hyötyihin perustuu eläintutkimuksiin, joista osa on tuloksiltaan väärennettyjä. Tutkimuksen rahoittivat Yhdysvaltojen terveyslaitos (NIH) sekä Italian ja Espanjan terveysministeriöt, eikä tukea saatu teollisuudelta.
Lähde:
MedPage Today
JAMA
Kirjoittanut:
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
lääketieteen professori
Kuva:
Pixmac