Pariisissa sijaitsevan Pasteur-instituutin tutkijat analysoivat 55 kaikista tähän mennessä laboratoriovarmennetuista MERS-tapauksista, joita on yhteensä 77.
Tänään Lancet-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, ettei virus ainakaan toistaiseksi muodosta maailmanlaajuista uhkaa. Jos virus pystyy muuntumaan sellaiseksi, että se tarttuu helpommin ihmisestä toiseen, uhka on kuitenkin olemassa.
Suurin osa tartunnoista on saatu toistaiseksi tuntemattomasta eläinperäisestä lähteestä, mutta joissakin tapauksissa virus on tarttunut ihmisestä toiseen. Tautiin sairastuneista on kuollut 41.
Tartunnan alkulähteen löytäminen tärkeää
Pasteur-insituutin tutkijat yrittivät laskea, kuinka moneen ihmiseen MERS-viruksen saanut henkilö sen todennäköisesti tartuttaisi. He saivat viruksen lisääntymisarvoksi 0,69. Käytännössä kolme sairastunutta ihmistä tartuttaisi sen siis keskimäärin vain kahteen ihmiseen.
Kun vastaavantyyppinen SARS-virus levisi vuonna 2002, epidemian alussa sen vastaava arvo oli 0,8. SARS-virus kuitenkin muuntui muutamassa kuukaudessa helpommin ihmisestä toiseen tarttuvaan muotoon.
– MERS-virus ei nykyisessä muodossaan pysty aiheuttamaan epidemiaa, yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Arnaud Fontanet, sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.
Viruksesta on Fontanetin mukaan silti syytä olla huolissaan.
– Nyt on oikea aika tunnistaa tartuntalähde ja pysäyttää viruksen leviäminen.
Sirpa Kulonen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Lisää aiheesta:
Uusi arvio MERS-viruksen itämisajasta
MERS on uusi vakavia hengitystieinfektioita aiheuttava koronavirus