Tuoreen tutkimuksen mukaan moni kannabiksen kotikasvattaja sanoo viljelevänsä kannabista lääkekäyttöä varten. Kasvattajat kertovat lääkitsevänsä kannabiksella lukuisia erilaisia sairauksia ja vaivoja. Toiminnasta ei kuitenkaan yleensä keskustella hoitavan lääkärin kanssa, vaikka sairaudet ja vaivat, joihin kannabista käytetään, olisivat lääkärin diagnosoimia.
Tutkimus tehtiin Australiassa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Suomessa, Saksassa ja Tanskassa ja se kohdistui kannabiksen kotikasvattajiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vastaavaa tutkimusta ei ole maailmassa tehty aikaisemmin.
Kannabista masennukseen
Suomessa, Australiassa ja Iso-Britanniassa yli puolet vastanneista kertoi kasvattavansa kannabista lääkekäyttöä varten. Saksassa ja Tanskassa tämä osuus oli 35–40 prosentin ja Belgiassa 20 prosentin tietämillä.
Tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan tavallisimmat sairaudet ja vaivat, joihin kannabista käytettiin, olivat masennus ja mielialahäiriöt (43 %), krooniset kiputilat (33 %), ahdistus- ja paniikkioireet (30 %), migreeni/päänsärky (24 %), ADHD (15 %), suolistovaivat (14 %), niveltulehdukset (14 %), jälki-traumaattinen stressi (11 %) ja astma (10 %).
Suomessa moni ilmoitti käyttävänsä kannabista myös alkoholiongelmien hoitoon.
– Lääketieteellisten tutkimusten mukaan kannabiksesta saattaa olla hyötyä muun muassa MS-taudin, pitkittyneen kiputilan, syövän ja glaukooman hoidossa. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan löytynyt yhtään lääketieteellistä käyttötarkoitusta, johon ei olisi olemassa kannabinoideja käyttökelpoisempia lääkeaineita, hän sanoo.
Suurimmalla osalla käyttäjistä lääkärin diagnoosi
Hakkaraisen mukaan kaksi kolmasosaa "lääkekasvattajista" ilmoitti saaneensa lääkärin diagnoosin vaivoilleen. Kuitenkin vain vajaalle viidesosalle (17 %) lääkäri oli suositellut kannabiksen käyttöä lääkityksenä sairauden tai sen oireiden hoitoon. Suomessa osuus oli yhdeksän prosenttia.
Toisaalta vastaajilla oli myös kokemusta siitä, että lääkäri ei ollut henkilön pyynnöstä huolimatta suostunut kannabishoitoon (8 %) tai oli neuvonut asiakastaan välttämään kannabiksen käyttöä (9 %).
Hakkaraisen mukaan tilanne on kehittynyt nopeasti. Kannabiksen käyttö itsehoitona on yleistynyt ympäri maailman ja ilmiö on saapunut myös Suomeen.
– Lääketiede on kulkenut hiukan jälkijunassa. Vasta viime aikoina on alettu tutkia kannabiksen lääketieteellisiä ominaisuuksia, hän sanoo.
Lääkärille kannattaa kertoa kannabiksen käytöstä
Hakkaraisen mielestä on huolestuttavaa, että suurin osa vastaajista ei ollut kertonut kannabiksen lääkekäytöstään lääkärilleen (59 %). Suomessa kannabiksen käytön salaaminen hoitavalta lääkäriltä (68 %) oli yleisempää kuin muissa maissa.
Hakkarainen muistuttaa, että vaikka on olemassa tietoa siitä, että kannabiksen ainesosilla on hyödyllisiä vaikutuksia joissain sairauksissa, joissain toisissa vaikutukset voivat olla enemmänkin haitallisia.
– Kannabiksen käyttö kannattaa ottaa puheeksi hoitavan lääkärin kanssa. Jos lääkäri ei tiedä kannabiksen käytöstä, oikean hoidon valinta vaikeutuu, hän sanoo.
Tutkimus suoritettiin verkkokyselynä internetin välityksellä ja näistä kuudesta maasta siihen vastasi yhteensä 5 313 kannabiksen kasvattajaa. Suomesta hyväksyttyjä vastauksia kertyi 1 179.
Lähde:
THL
Hakkarainen P., Frank V. A., Barratt M, Dahl H., Decorte T., Karjalainen K., Lenton S. & Werse B.: Growing medicine: Small-scale cannabis cultivation for medical purposes in six different countries. International Journal of Drug Policy.
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia