Säännöllisesti kahvia juovat saattavat säästyä paksu- ja peräsuolisyövältä muita todennäköisemmin. Kahvi on aiemmin yhdistetty myös parempaan ennusteeseen paksusuolisyövän jälkeen.
Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 5 100 paksu- ja peräsuolisyöpädiagnoosin hiljattain saanutta mies- ja naispotilasta verrattiin 4 000 terveeseen samanikäiseen.
Kun tutkijat selvittivät osallistujien kahvinjuontitottumukset, he havaitsivat sairastumisriskin olevan sitä pienempi mitä enemmän kahvia henkilö joi. Sairastumisriski oli noin 50 prosenttia pienempi yli 2,5 kupillista päivittäin kahvittelevilla kuin osallistujilla, jotka eivät juoneet kahvia. Myös 12 kupin päiväannos liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä vahva.
Kahvinjuojien sairastumisriski oli pienentynyt riippumatta siitä minkälaista kahvia he suosivat. Myös kofeiiniton kahvi liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin.
Tutkimus ei paljasta, mistä pienentynyt sairastumisriski tarkalleen johtuu, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. On silti mahdollista, että kahvin sijaan tulokset selittää jokin muu elämäntapoihin tai ruokavalioon liittyvä seikka, jota tutkimuksissa ei vielä ole tunnistettu. Tutkimuksessa käytettyyn tapaus-verrokkiasetelmaan liittyy lisäksi epävarmuustekijöitä, joiden takia varmoja johtopäätöksiä syy-seuraussuhteesta ei ole mahdollista tehdä.
Tulokset julkaistiin Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä.
Coffee Consumption and the Risk of Colorectal Cancer. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2016;DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0924
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Shutterstock