Ruotsalaistutkijat ovat löytäneet kahden HIV-kannan yhdistelmäviruksen, joka etenee AIDS-vaiheeseen huomattavasti tavallista nopeammin. Havainto on ensimmäinen laatuaan.
Länsi-Afrikan Guinea-Bissaussa todettu HIV-kanta A3/02 johtaa AIDSiin viidessä vuodessa, kun alkuperäisillä kannoilla siihen menee yli seitsemän vuotta.
Samantyyppinen viruskanta on löytynyt myös Siperiasta. Venäläiset asiantuntijat epäilevät, että kanta tarttuu tavallista helpommin, mutta näyttö puuttuu.
THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola ei ole kannoista erityisen huolissaan. Epidemiat ovat toistaiseksi paikallisia, mutta voivat toki levitä ihmisten liikkuvuuden myötä muuallekin.
– On tärkeää seurata tilannetta ja pitää torjuntatoimia yllä. Jos kysymyksessä on nopeasti etenevä tauti, tämä korostaa entisestään testauksen tarpeellisuutta. Tartunnan saaneen pitää päästä varhain hoitoon.
Liitsolan mukaan Siperiasta löytyneen kannan nopean leviämisen syynä voivat olla myös olosuhteet. Jos kanta osoittautuu helpommin tarttuvaksi ja lähtee leviämään laajemmin, Suomessakin voi olla tarvetta tehostaa tartuntojen ennaltaehkäisyä.
Lääkkeet tehoavat uusiin kantoihin
Epidemioita aiheuttaneita yhdistelmä- eli rekombinanttiviruskantoja on tunnistettu jo yli 60. Liitsolan mukaan nykyiset lääkkeet tehoavat niihin kaikkiin.
Uusi, aggressiivinen kanta on yhdistelmä Guinea-Bissaun yleisimpiä CRF02_AG- ja A3-kantoja. Yhdistelmäkanta löytyy maassa 13 prosentilta HIV-tartunnan saaneista. Siperiassa uusi kanta on syntynyt niin, että AG-virus on yhdistynyt paikalliseen A1-viruskantaan.
Käytännössä yhdistelmävirus saa alkunsa niin, että yhden HIV-tartunnan saanut henkilö saa toisen HIV-alatyypin tartunnan ja muodostuu uusi virus, jonka genomissa on alueita molempien lähtökantojen genomeista.
Lundin yliopiston tutkijoiden artikkeli julkaistiin Journal of Infectious Diseases -lehdessä.
– Tutkimus herättää uudelleen keskustelun siitä, miten HI-viruksen yhdistelmäkannat poikkeavat alkuperäisistä kannoista sekä puhtaista alatyypeistä ja miksi ne aiheuttavat nopeasti etenevän taudin, Kirsi Liitsola toteaa.
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 1–2/14.