Tunnistatko homeoireet?

Oireiletko aina tietyssä paikassa, työpaikalla tai kodissa ja oireet helpottavat muualla? Kysymys voi olla sisäilmaongelmista.

Adobe/AI

Osa ihmisistä reagoi kosteusvauriorakennusten mikrobikasvulle ja siihen liittyville ilman epäpuhtauksille.

Usein puhutaan sairas rakennus -oireyhtymästä. Sitä on syytä epäillä jos, oireet lisääntyvät jossakin tietyssä rakennuksessa; työpaikalla tai kodissa, mutta helpottavat, kun oleskellaan muualla.

Oireiden kirjo on moninainen

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

Tyypillisimpiä ovat:

  • ylähengitystieoireet, kuten nuha, äänenkäheys ja yskä
  • hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen
  • astman paheneminen tai synty
  • erilaiset ihon ärsytysoireet
  • erilaiset silmien ärsytysoireet

Lisäksi olemassa olevat sairaudet tavallisesti pahenevat sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa: atooppinen ihottuma är, lievä astma muuttuu vaikeaksi ja flunssat kestävät kuukausia.

Homeet voivat aiheuttaa jopa vakavia neurologisia ja reumaattisia saiarauksia.

Kaikki eivät saa oireita sairaasta rakennuksesta. Oireet riippuvat yksilöllisistä tekijöistä, perimästä ja siitä, mille olemme aiemmin altistuneet. Sama tila voi siis aiheuttaa eri ihmisille erilaisia oireita tai ei oireita ollenkaan.

Homesairaudet altistavat myös jälkitautina monikemikaaliyliherkkyydelle. Siinä hajuaisti herkistyy homeille ja esimerkiksi hajuvesille, hajusteille, maaleille, liimoille, tupakansavulle, tuoreille painomustetuotteille, erilaisille pölyille, liikennesaasteille ja ruoan lisäaineille sekä ruoka-aineille.

Jos epäilet sisäilmaongelmaa tai hometta, rakennus tulee aina tutkia tarkasti.
Adobe/AI
Jos epäilet sisäilmaongelmaa tai hometta, rakennus tulee aina tutkia tarkasti.

Jos epäilet sisäilmaongelmaa, mitä tehdä?

Jos epäilet sisäilmaongelmia kodissasi tai työpaikallasi, asia pitää aina tutkia. Omakotitaloissa paikalle kannattaa kutsua kuntotarkastaja, kerrostaloissa isännöitsijä ja ottaa yhteys vuokrantajaan. Työpaikalla asiasta tulee ilmoittaa työnantajalle, jotta asia voidaan tutkia.

Lähtökohtana on, että kiinteistön omistaja vastaa rakennuksen kunnosta. Kosteus- ja homevauriota epäiltäessä rakennus tulee tutkia perusteellisesti ja havaitut viat korjata viivyttelemättä. Kosteus- ja homeongelman toteamiseen ei tarvita lääkäriä.

Terveydenhuollossa ei ole olemassa laboratorio- tai muita tutkimuksia, joilla sisäilmaongelmasta kärsivän oireet voitaisiin varmistaa. Diagnosointia vaikeuttaa se, että oireet voivat sopia myös moniin muihin sairauksiin ja ongelmiin.

Nykyisten hoitosuosituksien mukaan, potilasta hoidetaan havaittujen oireiden ja sairauksien mukaan riippumatta siitä, mikä on aiheuttanut oireet. Hoito voidaan toteuttaa perusterveydenhuollossa, mutta toisinaan voidaan tarvita erikoissairaanhoitoa, jos esimerkiksi epäillään vaikkapa astmaa.

Tärkeintä on korjata kosteus- ja homevaurio, jotta altistuminen niille loppuu.

Lähteet: Terve.fi, Duodecim ja Homepakolaiset ry.