C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu veriteitse. Tauti voi olla vuosia oireeton, mutta kroonistuessaan se aiheuttaa maksavaurioita ja voi edetä jopa maksasyöväksi.
Maailmassa on noin 180 miljoonaa kroonista C-hepatiittia sairastavaa ihmistä ja uusia tartuntoja havaitaan joka vuosi arviolta 3-4 miljoonalla. Suomessa todetaan vuosittain 1 000–1 200 uutta tartuntaa ja yhteensä maassamme on noin 25 000 krooniseen C-hepatiittiin sairastunutta.
Tauti tarttuu verikontaktissa
C-hepatiittia vastaan ei ole rokotetta, mutta tartunnan voi ehkäistä. C-hepatiitti ei tartu ruoan tai veden välityksellä tai normaalissa kanssakäymisessä kuten halauksessa tai suudelmassa.
C-hepatiitin saaminen vaatii verikontaktia tartunnan saaneen kanssa. Tyypillisimmillään tauti tarttuu epähygieenisten neulojen välityksellä. Huumeneulojen lisäksi myös tatuointivälineiden hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota.
Taudin voi saada myös itsestään riippumattomista syistä, kuten syntymän yhteydessä äidiltä, käyttämällä sairastuneen hammasharjaa tai sairaalahoidossa ulkomailla verensiirron yhteydessä. Suomessa on tutkittu luovutettu veri, verivalmisteet ja elinsiirteet vuodesta 1990 lähtien C-hepatiitin varalta.
Tunnetko C:n -kampanja käynnistyy Maailma kylässä -festivaalin aikaan lauantaina 24.5.2014. Lasipalatsin aukiolle pystytetään läpinäkyvä C-teltta, jossa saa lisätietoa sairaudesta. Kyseessä on A-klinikkasäätiön, Munuais- ja maksaliiton sekä Suomen Lumme ry:n järjestämä kampanjan C-hepatiitti tietoisuuden lisäämiseksi.
Lähde:
Munuais- ja maksaliitto
A–klinikkasäätiö
Suomen Lumme Ry
Kuva:
Panthermedia