Britanniassa on todettu yli 800 tuhkarokkotapausta viime marraskuun jälkeen. Sairastuneita on erityisesti Walesissa Swansean alueella. Sairastuneista yli 75 on joutunut sairaalahoitoon.
Suurin osa sairastuneista on 10–18-vuotiaita lapsia, joilla on puutteellinen rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan. MPR-rokotteen rokotuskattavuus laski 2000-luvun alussa alle 80 %:iin. Lapsia jätettiin rokottamatta, sillä epäiltiin, että MPR-rokote olisi yhteydestä autismiin ja Crohnin tautiin.
Epäilyn synnytti Andrew Wakefieldin tutkimus, joka julkaistiin Lancet-lehdessä 1998. Lancet veti vuonna 2010 tutkimuksen pois julkaisuistaan sen jälkeen, kun tutkimuksen tulokset oli todettu paikkaansa pitämättömiksi.
Rokotuskattavuus on sittemmin noussut ja tällä hetkellä Britanniassa 92,8 % lapsista saa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan suojaavan MPR-rokotteen. Rokotuskattavuus vaihtelee alueittain – Lontoossa MPR-rokotteen saa 87 % lapsista, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa rokotuskattavuus on yli 95%, kertoo British Medical Journal.
Viime vuoden aikana Englannissa ja Walesissa tuhkarokkoon sairastui yli 2 000 ihmistä. Tuhkarokon leviämisen hillitsemiseksi Walesissa on nyt alettu rokottaa lapsia kouluissa ja varta vasten perustetuissa rokotusklinikoissa.
Suomessa Wakefieldin tutkimus ja sitä seurannut kohu näkyivät pienenä notkahduksena rokotuskattavuudessa. MPR-rokotteen kattavuus ei kuitenkaan laskenut missään vaiheessa alle 95 %:n.
WHO:n Euroopan aluejohtaja Zsuzsanna Jakab toteaa viime viikolla Lancetissa julkaistussa artikkelissa, että tuhkarokkotilanne on Euroopassa huonompi kuin monella köyhemmällä alueella maailmassa. WHO:n Euroopan alueella, johon kuuluu 53 valtiota, on todettu yli 90 000 tuhkarokkotapausta kolmen vuoden aikana.
Lähteinä käytetty BMJ:n ja Lancetin lisäksi BBC:n uutisia ja Guardiania.
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: CDC
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.